• Посилання скопійовано

Тимчасове припинення діяльності юрособи-платника ЄП: сплачувати земельний податок чи ні?

Це просте, здавалося б, питання й досі є дискусійним. Тому що різні територіальні органи ДФС його трактують по-різному. Дізнайтесь про це в нашій новині

Тимчасове припинення діяльності юрособи-платника ЄП: сплачувати земельний податок чи ні?

Раніше ми наводили думку ДФС у Тернопільській області. В цьому роз'ясненні податківці нагадували, що юридичні особи – платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку ІІІ груп для провадження господарської діяльності (пп. 4 п. 297.1 ПКУ).

І ось це «використовуються чи ні», особливо під час тимчасового припинення діяльності ЮО, стало причиною розбіжностей у консультаціях податківців.

Так, тернопільські податківці вважали, що  умовою звільнення юрособи – платника єдиного податку ІІІ групи від сплати земельного податку є не результати фінансово-господарської діяльності (або їх відсутність), а безпосереднє використання земельних ділянок для здійснення цієї діяльності.

А ось одеські податківці вирішили інакше. В ІПК від 18.04.2018 р. №1694/ІПК/15-32-12-04 ДФС у Одеській області зазначила: якщо основний вид діяльності ЮО  це надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, у випадку тимчасового припинення ним провадження господарської діяльності, він також тимчасово не використовує (не надає у оренду) належні йому земельні ділянки. Відповідно, не виконуються умови п. 297.1 ПКУ щодо звільнення платника єдиного податку від сплати земельного податку.

І ось нарешті висловились київські податківці.

Вони дійшли до висновку, який є чимось середнім між зазначеними вище.

Вже без уточнення, які види діяльності здійснює ЮО, вони вирішили, що у разі тимчасового припинення господарської діяльності, юридична особа – платник єдиного податку ІІІ групи не використовує для провадження господарської діяльності свої земельні ділянки, а отже ним не виконуються умови, які звільняють платника єдиного податку ІІІ групи від сплати земельного податку.

Таким чином, юридичні особи – платники єдиного податку – власники земельних ділянок (землекористувачі на правах постійного користування земельними ділянками) у разі тимчасового припинення господарської діяльності сплачують земельний податок на загальних підставах.

Отже, будьте уважні та обережні, а якщо вас цікавить думка податківців у вашому регіоні – варто отримати власну ІПК з цього питання. Принаймні, її можна буде оскаржити в судовому порядку згідно із ст. 53 ПКУ.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»