• Посилання скопійовано

Декларуємо дохід від провадження підприємницької діяльності: приклад від ДФС

ДФС у Тернопільській області надало зразок заповнення декларації про доходи підприємцем на загальній системі оподаткування або особи, яка проводить незалежну професійну діяльність

Декларуємо дохід від провадження підприємницької діяльності: приклад від ДФС

Розрахунок оподатковуваного доходу від провадження підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами в додатку Ф4 до нової декларації. Також в даному додатку передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для ПДФОта військового збору.

Розділ I додатку Ф4 до нової форми декларації заповнюється фізичними особами-підприємцями, крім ociб, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року та підприємцями, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшили iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему oподаткування.

Слід зазначити, що підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений пп. 49.18.5 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Розділ II додатку Ф4 до нової форми декларації заповнюється особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У додатку Ф4 до нової форми декларації передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для податку на доходи фізичних oci6 та військового збору. Якщо за результатами остаточного розрахунку податку на доходи фізичних ociб за результатами звітного податкового року фізична особа-підприємець має надміру сплачені податки (від’ємне значення), така сума податку включається до рядка 5.2 додатку Ф4 та рядка 21 нової форми декларації.

При заповненні податкових декларацій щодо доходів, отриманих у 2015 poцi, слід враховувати, що ставка податку на доходи фізичних oci6 становить:

  • 15% бази оподаткування – щодо доходів (крім випадків, визначених у п.п. 167.2 – 167.6 ст. 167 ПКУ), які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробтної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;
  • 20% – якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати до суми такого перевищення. самозайняті особи застосовують ставку 20 відсотків до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати;
  • подвійна ставка податку (30 або 40 %) – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошовi виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів;
  • 20 % – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у п.п. 167.5.2 п. 167.5 ст. 167 ПКУ). Перелік пасивних доходів визначено п.п. 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 ПКУ, до яких, зокрема, відноситься iнвестицiйний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;
  • 5 та 0 % бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV ПКУ, зокрема при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

Приклад заповнення (завантажити зразок) >>>

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»