• Посилання скопійовано

Єдиний податок – 2022: аналіз Закону №1914

Що зміниться у 2022 році у платників єдиного податку? Завдяки змінам за Законом №1914 (законопроєкт №5600) надання послуг з доступу до мережі Інтернет вже не для ІІ групи. А для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) вводять типову форму обліку доходів та витрат

Єдиний податок – 2022: аналіз Закону №1914

Закон №1914 вносить багато змін до ПКУ, в т.ч. й до норм щодо застосування спрощеної системи. Далі розглянемо їх детальніше

Одразу підкреслимо, що ні розмірів ставок й граничних доходів, ні правил застосування РРО «єдинниками» Закон №1914 не стосується. Проте вони змінилися!

Нагадаємо, що розміри лімітів в ПКУ у 2021 році для «єдинників» не змінювали, але через збільшення МЗП граничні розміри збільшилися.

 

З 1 січня 2022 року

  • для І групи ліміт доходу становитиме 167 МЗП (1 085 500 грн),
  • для ІІ групи – 834 МЗП (5 421 000 грн),
  • а для ІІІ групи – 1167 МЗП (7 585 500 грн).

Про це ми писали тут, а про нові правила роботи з РРО – ось тут.

 

ФОП ІІ групи не зможуть надавати послуги з надання доступу до мережі Інтернет!

Законом №1914 вносяться зміни до абз. 4 пп. 2 п. 291.4 ПКУ. Цією нормою встановлені заборонені види діяльності для ІІ групи ЄП.

Завдяки зміні, з 1 січня 2022 року до заборонених видів діяльності віднесено послуги з надання доступу до мережі Інтернет.

Отже, ФОП, які займалися у 2021 році відповідним видом діяльності, вже не можуть його здійснювати, перебуваючи на ІІ групі. Але й змінити групу з 1 січня не вийде – вже запізно подавати відповідну заяву.  

Виходів у поточній ситуації два: або ліквідуватися у 2021 році та зареєструватися знову «єдинником» ІІІ групи з початку 2022 року, або чекати переходу з ІІ кварталу на ІІІ групу ЄП, а до переходу не проводити цю діяльність.

 

Типова форма обліку доходів та витрат для фізособи-«єдинника» ІІІ групи (платника ПДВ)

До змін фізособи»-єдинники ІІІ групи мали можливість вести облік доходів та витрат у довільній формі. З 1 січня 2022 року правила ведення обліку для них змінюються.

За оновленим абз. 2 п. 296.1 ПКУ фізособи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) мають  вести облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені Мінфіном.

Звісно, до 1 січня 2022 року Мінфін ще (скоріш за все) не затвердить свій наказ. Тому поки що ФОП ІІІ групи і далі будуть вести облік у довільній формі. А вже з дати набрання чинності наказу доведеться переходити на типову форму. Зауважимо, що документ довільної форми, у якому вівся облік, слід буде зберігати 1095 к. дн. з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання - з передбаченого ПКУ граничного терміну подання такої звітності (п. 44.3 ПКУ).

При цьому передбачається, що облік доходів та витрат можна буде вести в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Тож, теж ДПС має впровадити для таких «єдинників» новий сервіс на своєму сайті.

 

Надання в оренду землю – що зі земельним податком?

Нагадаємо, що ще з 01.07.2020 р. платниками земельного податку стали «єдинники» І-ІІІ груп у разі здійснення ними діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку), у тому числі якщо надання в оренду нерухомого майна є одним із видів діяльності або основним.

Але Законом №1914 цю норму п. 297.1 ПКУ розширено. З 01.01.2022 р. до таких же наслідків буде призводити й надання землі та нерухомості на іншому праві користування.

У ПКУ не приводиться перелік таких видів користування.  Проте з огляду на норми ЦКУ до таких прав належать сервітут, право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій).

 

Нова пільга

У підрозділ 8 розділу ХХ ПКУ додали пункт 6-1. За ним до доходу платника єдиного податку І- ІІІ груп з 01.01.2022 р. не включаються суми доходів, отриманих платником податку у вигляді часткової або повної компенсації відсоткових (процентних) ставок, яка виплачується в рамках бюджетної програми "Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва" та державної програми впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, визначених КМУ, а також суми коштів, отриманих платником податку на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій.

І це ще не всі зміни. Але ті з них, що стосуються платників єдиного податку, які працюють у сільському господарстві, ми розглянемо в окремій статті.

***

Читайте також: Інформація для «єдинників»-провайдерів ІІ групи! До 31 грудня є час перейти на ІІІ групу

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»