• Посилання скопійовано

Попри скасування мит імпортні б/в авто можуть подорожчати

Попри скасування з 30 вересня спецмита на імпортні автомобілі та непродовження дії додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року, в наступному році імпортні б/в авто можуть стати для українців дорожчими

Попри скасування мит імпортні б/в авто можуть подорожчати

Таку думку висловили експерти CASE Ukraine.

«Із 1 січня 2016 року в Україну заборонено ввозити автомобілі, які не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5 (норми за викидами). Зазначена норма міститься в підписаній угоді з ЄС. Стандарт діє в країнах ЄС та США з вересня 2009, відповідно, новим правилам відповідають автомобілі молодше 5 років. Очевидно, що автомобілі віком менше 5 років навіть при тому, що вони б/в не будуть дешевими. А той факт, що ввозити автомобілі старше 5 років взагалі заборонено тільки обмежить пропозицію б/в автомобілів. Звичайно залишається можливість на старших автомобілях переобладнувати двигун, щоб відповідати екологічним стандартам. Однак така процедура не з дешевих, і у підсумку відіб’ється на ціні таких авто.

Взагалі про дешеві б/в автівки з ЄС, навіть при скасуванні спецмита та додаткового імпортного збору, можна не мріяти. Справа в тому, що ставка спецмита – це лише 2.15% (бензиновий двигун 1…1,5 л) або 4.32%. (двигун 1,5…2,2 л) від вартості автомобіля , а ставка додаткового імпортного збору – 5%. Відміна цих платежів, залежно від типу транспорту теоретично (якщо ігнорувати ефект від введення в дію стандарту Євро 5) могла б знизити вартість авто на 6 - 11.2%. В той же час основні витрати на розмитнення формує акцизний збір (ставка залежить від року випуску, типу палива та кубатури двигуна) і ПДВ, який «накручується» на мита, збори та акциз. Наприклад, щоб ввезти в Україну бюджетне авто вартістю $15 тис, молодше 5 років, з бензиновим двигуном 1400 куб см треба заплатити $2.3 тис акцизу та $3.8 тис ПДВ. На новий автомобіль, вартість якого в 1.3 рази більша з таким же двигуном акциз буде $0.1 тис, а ПДВ $ 4.4 тис.

Очевидно, що акциз на авто ніхто відміняти не буде, бо не для того його вводили, щоб Ви могли за дешево імпортні машини купувати», - констатували фахівці.

Для довідки: 30 вересня Україна скасовує спецмито на імпортні авто. Раніше Світова організація торгівлі закликала Україну скасувати додаткове мито, оскільки воно порушує міжнародні торгівельні норми. Консультації уряду з СОТ також завершились домовленістю про скасування додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року.

Джерело: Finbalance

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»