• Посилання скопійовано

Боржників позбавили права на продаж особистого автомобіля

Кабмін заборонив перереєстрацію та зняття з обліку транспортних засобів, якщо їх власник занесений до Єдиного реєстру боржників

Боржників позбавили права на продаж особистого автомобіля

КМУ прийняв постанову від 22.08.2018 р. №621«Про внесення змін до пункту 15 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», - повідомляє Сьогодні.

Основна мета документу - заборона перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів, якщо є відомості про їх власника в Єдиному реєстрі боржників. Автор ідеї - Міністерство юстиції України, хоче таким чином запобігти відчуженню майна боржником, який внесений до цього реєстру. Нормативно-правовий акт КМУ уточнює положення нещодавно прийнятого Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних підстав для посилення захисту права дитини на належне утримання».

Після опублікування даної Постанови працівники сервісних центрів Міністерства внутрішніх справ будуть перевіряти відомості про власника транспортного засобу в реєстрі боржників та робити відповідну позначку на його заяві.

Перед цим заборона на відчуження стосувалася лише нерухомого майна боржників.

Потрапляють до реєстру після несплати будь-яких періодичних платежів, зокрема, аліментів більше трьох місяців. Втім прийняття даної Постанови КМУ деякі адвокати сприйняли критично.

Так, Андрій Авторгов, що має досвід роботи приватним виконавцем, у себе на сторінці в Фейсбуці висловив сумнів, що в разі відкриття виконавчого провадження щодо боржника, буде дотриманий принцип пропорційності заходів примусового виконання рішень та обсягу вимог за судовими рішеннями.

«Чи буде дотриманий принцип пропорційності, якщо боржник заборгував, наприклад 100 грн, але не зможе продати власне авто, яке фактично виявляється під забороною відчуження? Напевно ні. А може у боржника є 10 автомобілів, а продати він хоче тільки один?» - задається питанням адвокат.

Він упевнений, що простіше і справедливіше було б надати виконавцям прямий доступ до реєстру транспортних засобів, і вже вони, виходячи з принципу пропорційності, вирішуватимуть, накладати на це майно арешт, чи ні, і нести за свої дії відповідальність.

 ***

Читайте також: Мін'юст запровадить автоматизований арешт коштів боржників

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»