• Посилання скопійовано

Пільгове розмитнення авто дозволять завершити тим, хто подав декларацію до 1 липня: законопроєкти

У Раді зареєстровано законопроєкти для завершення пільгового митного оформлення авто при їх ввезенні громадянами на митну територію України, за якими подано попередню митну декларацію до 1 липня та митна вартість яких не перевищує еквівалент 10 тисяч євро

Пільгове розмитнення авто дозволять завершити тим, хто подав декларацію до 1 липня: законопроєкти

Нагадаємо, що з 1 липня скасовано пільги на розмитнення авто.

Розмитненням слід вважати оформлення митної декларації МД1, тобто виїзд із зони митного контролю на внутрішньому терміналі.

Проте наразі виникла нагальна потреба проведення остаточного митного оформлення транспортних засобів, яке з різних причин не закінчено, але подана попередня митна декларація. За наявною інформацією таких транспортних засобів приблизно 5 тисяч.

Попередня митна декларація відповідно до ст. 259 МКУ подається до ввезення в Україну товарів, транспортних засобів комерційного призначення (у тому числі з метою транзиту) або після їх ввезення, якщо ці товари, транспортні засоби перебувають на території пункту пропуску через державний кордон України. Попередня митна декларація подається декларантом або уповноваженою ним особою митному органу, в зоні діяльності якого товари, транспортні засоби комерційного призначення будуть пред’явлені для митного оформлення, з метою проведення аналізу ризиків та прискорення виконання митних формальностей. При ввезенні на митну територію України підакцизних товарів, до переліку яких відносяться транспортні засоби, подання попередньої митної декларації, доставка та пред’явлення цих товарів митному органу, яким оформлена така попередня митна декларація, є обов’язковими. Митний орган не має права відмовити в прийнятті попередньої митної декларації, якщо виконано всі умови, встановлені цим Кодексом. Ввезення товару на територію України за попередньою митною декларацією дозволяється протягом 30 днів з дати її оформлення митним органом.

Щоби врегулювати цю ситуацію, у ВРУ зареєстровано два законопроєкти:

  • №7533 "Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо завершення дії пільг з оподаткування транспортних засобів";
  • №7534 "Про внесення змін до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо завершення дії пільг з оподаткування транспортних засобів".

Ними пропонується тимчасово, протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності цими законами чинності, звільнити від оподаткування ПДВ, акцизним податком, ввізним митом операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 10 тисяч євро (включно), у митному режимі імпорту із застосуванням податкових пільг, які діяли з дня набрання чинності Законом №2142, та митне оформлення яких не завершено у разі подання декларантом або уповноваженою ним особою попередньої митної декларації для ввезення таких ТЗ до дня набрання чинності Законом №2325-IX, яким такі пільги скасовані.

Ця норма не поширюється на транспортні засоби, які походять або ввозяться з Російської Федерації, Республіки Білорусь та тимчасово окупованих територій України.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»