• Посилання скопійовано

Безмитний імпорт транспортних засобів пропонують повернути. Але не для всіх!

У ВРУ зареєстровано два законопроєкти, мета яких - повернути нульове розмитнення для транспортних засобів для осіб, що брали участь у бойових діях, та інших громадян, які постраждали внаслідок військової агресії проти України

Безмитний імпорт транспортних засобів пропонують повернути. Але не для всіх!

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, які передбачають надання пільг щодо розмитнення автомобілів, ввезених із-за кордону. Розповідає Finans.ua.

18 грудня було зареєстровано законопроєкти № 10353 та № 10354, які спрямовані на введення нульового розмитнення транспортних засобів для осіб, що брали участь у бойових діях, та інших громадян, які постраждали внаслідок військової агресії проти України.

Документи передбачають звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком та ввізним митом операцій з ввезення на територію України конкретних видів транспортних засобів, визначених у законопроєкті.

Згідно із пояснювальною запискою, право на безкоштовне розмитнення нададуть:

  • тим, хто має статус учасника бойових дій;
  • мобілізованим особам (крім дезертирів);
  • родичам загиблих унаслідок військової агресії проти України;
  • власникам транспортних засобів, які зазнали пошкоджень внаслідок військової агресії проти України.

На які авто діятиме ця норма? Вищевказані особи мають право на ввіз транспортних засобів, таких як легкові та кузови, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби для перевезення 10 осіб і більше, вантажівки, з нульовим розмитненням.

Якщо законопроєкт буде прийнятий, громадяни відповідних категорій зможуть ввезти до України один транспортний засіб за цими умовами.

Також розглядається можливість надання права на нульове розмитнення громадянам, які передали свої автомобілі військовим підрозділам, учасникам заходів з відсічі військової агресії проти України.

Запропоноване нульове розмитнення є тимчасовим заходом, який діятиме під час воєнного стану та до 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде скасовано воєнний стан. Розробником цих законопроєктів є народний депутат Георгій Мазурашу, який відомий численними законодавчими ініціативами.

 

Від редакції: слід зазначити, що це не перша, і, мабуть, не остання спроба повернути нульове розмитнення автомобілів -  ця пільга, спричинена дефіцитом транспортних засобів в армії, сподобалось пересічним українцям. Аналогічні законопроекти вже з'являлися у минулому році, про що ми писали тут. Проте, тоді довести цю ініціативу до реалізації на практиці не вийшло. Побачимо, чи вдасться депутатам цього разу. 

 

Федерація роботодавців України - категорично проти! 

ФРУ готує офіційне звернення до голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики з вимогою недопущення прийняття дискримінаційних для українських виробників законопроектів.

Федерація нагадує, що український виробник транспортних засобів сплачує ПДВ, ввізне мито за комплектуючі, а у деяких випадках ще й акцизний податок. І це також гроші, які йдуть до державного бюджету. Відповідно, скасування митних платежів при імпорті транспортних засобів (хоч і не для всіх бажаючих) призведе, за словами фахівців ФРУ, до дискримінації продукції, виробленої на українських підприємствах, у порівнянні з тією, що завезена із закордону. 

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»