• Посилання скопійовано

Бізнес вітає перший крок у врегулюванні питання мобілізації чоловіків до 25 років

Законопроєкт №11379-д, прийнятий у І читанні, не дозволяє мобілізувати чоловіків до 25 років, визнаних обмежено придатними до набрання чинності законом про скасування статусу обмежено придатних. Якщо їх вже мобілізували, – вони зможуть звільнитися у запас

Бізнес вітає перший крок у врегулюванні питання мобілізації чоловіків до 25 років

ЕВА повідомляє, що вчора Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення кола військовозобов’язаних до 25-річного віку для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації» №11379-д.

Власне, цим рішенням Парламент зробив крок на вирішення законодавчої колізії, через яку в Україні можна мобілізувати чоловіків до 25 років, які раніше були визнані обмежено придатними. Адже законопроєкт №11379-д не дозволяє мобілізувати чоловіків до 25 років, визнаних обмежено придатними до вступу в силу закону про скасування статусу обмежено придатних, водночас якщо ж таких чоловіків вже встигли мобілізувати, – вони зможуть звільнитися у запас.

Європейська Бізнес Асоціація вітає крок до врегулювання цього питання – про що, власне, і просив бізнес. Мало того, бізнес підтримує важливість забезпечення більш справедливого підходу до призову громадян на військову службу під час мобілізації.

Водночас спільнота звертається до народних обранців із проханням підтримати законопроєкт і в цілому найближчим часом, – аби остаточно врегулювати питання мобілізації чоловіків до 25 років, які раніше були визнані обмежено придатними.

Нагадаємо, у чому ж заключається правова колізія.

Так, чоловіки віком до 25 років внаслідок визнання їх непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, були віднесені до категорії військовозобов’язаних, й у разі непроходження ними базової загальновійськової підготовки чи базової військової служби та визнання їх придатними за результатами повторного медичного огляду могли/можуть бути призваними на військову службу під час мобілізації.

Відповідно ж до законодавства базова загальновійськова підготовка для громадян розпочнеться лише з 1 вересня 2025 року, а початок призову на базову військову службу (яка замінює строкову військову службу) під час дії воєнного стану законодавством не визначено.  

У зв’язку з чим зазначена категорія громадян (особи до 25ти років) не зможе скористатися правом на відстрочку до настання відповідних обставин (до моменту проходження ними відповідної підготовки або служби).

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»