• Посилання скопійовано

Одноразова покупка на суму понад 50 тис. грн: коли це впливає на субсидії, а коли - ні?

Мінсоцполітики надала роз’яснення з приводу такого обмеження для оформлення субсидії як одноразова покупка, що перевищує 50 тис. гривень

Одноразова покупка на суму понад 50 тис. грн: коли це впливає на субсидії, а коли - ні?

Мінсоцполітики пояснило, що:

1) Продаж квартири чи будинку НЕ входить в перелік критеріїв, які позбавляють права на отримання субсидії.

Більше того, про факт продажу квартири громадяни не зобов’язані інформувати органи соціального захисту.

Водночас дохід від продажу квартири має бути задекларований у наступному році. Він буде враховуватися при розрахунку розміру субсидії на наступний період, скажімо, у 2017-2018 рр.

2) Якщо родина здійснила покупку, що перевищує 50 тис. грн на момент отримання субсидії, безповоротну державну допомогу у сплаті житлово-комунальних послуг їй НЕ припинять надавати.

Підтвердження цьому є діючий нормативно-правовий акт - Постанова КМУ від 21.10.1995 р. №848. Факт такої купівлі впливає на право на призначення субсидії на наступний термін.

3) На оформлення субсидії також НЕ впливає вартість майна, отриманого у спадок або у подарунок.

Цей дохід не включається до сукупного доходу сім’ї і не береться до уваги при розрахунку розміру субсидії.

4) Наявність у власності двох житлових приміщень, двох автомобілів також НЕ впливає на право отримання субсидії. 

Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно.

5) Якщо сім’я придбала квартиру у кредит, то при визначені її права на субсидію враховується сума першого внеску.

Якщо ця сума перевищує 50 тис. гривень, субсидія може бути призначена за рішенням Комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.

5) Якщо людина оплатила операцію і сума перевищує 50 тис. грн, – це НЕ позбавляє її права на субсидію.

6) Субсидія не призначається, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні членів сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, будівельних матеріалів або одноразово оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири чи будинку, автомобіля на суму, яка перевищує 50 тис. гривень.

Однак і тут є виключення. Держава готова йти назустріч тим сім’ям, які реально потребують допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг. 

*****

Ось ще три актуальні новини про субсидії. (Якось так сталось, що ми писали про це чи не щодня протягом тижня, а ось тепер зібрали усе докупи):

По-перше, субсидія оформлюється на фактичних, а не на всіх зареєстрованих мешканців. Подаючи заяву на субсидію, мешканець квартири у розділі «склад сім’ї» декларації про доходи, повинен вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть з субсидієотримувачем. Так і написати: «зареєстровані, але не проживають».

По-друге, завдяки субсидіям українці платитимуть менше. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та навів три приклади розрахунків платежів на житлово-комунальні послуги.

Нарешті, усім непрацюючим пенсіонерам, які звернуться за призначенням житлових субсидій з вересня цього року, субсидія буде призначена за новими правилами - виходячи лише з розміру щомісячної пенсії, а не сукупного доходу за весь 2015 рік. Про це розказав Міністр соціальної політики Андрій Рева.

Ще більше про субсидії читайте тут >>

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»