• Посилання скопійовано

З 1 по 31 серпня буде діяти новий адаптивний карантин: оприлюднено постанову

На сайті Уряду оприлюднено постанову щодо продовження адаптивного карантину до 31 серпня. Про це поговоримо докладніше далі

З 1 по 31 серпня буде діяти новий адаптивний карантин: оприлюднено постанову

22 липня, на черговому засіданні Уряд прийняв рішення про продовження карантину в Україні до 31 серпня. Відповідну постанову розробило Міністерство охорони здоров'я. 

І ось ввечорі 24 липня на сайті Уряду було оприлюднено відповідну постанову від 22.07.2020 р. №641. Ця постанова набирає чинності з 1 серпня 2020 р., крім пунктів 1 та 4 затвердженого цією постановою переліку постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність, які набирають чинності з 1 вересня 2020 року.

Постановою №641 встановлено продовження карантину з 1 по 31 серпня.

До цього моменту діють правила, які було встановлено Постановою № 500. Про це ми писали тут.

Цією ж постановою затверджено критерії розподілу України на зелений, жовтий, помаранчевий або червоний рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Критерії цих рівнів розписані у п. 11-16 Постанови №641. Але вони почнуть діяти вже з 1 серпня. Про це ми докладно розповімо окремо.

 

Що заборонено під час карантину з 1 серпня на всій території України

П. 10 Постанови №641 встановлено перелік заборон на час карантину. Так от з 1 серпня на території України на період дії карантину забороняється:

  1. перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
  2. перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи;
  3. самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;
  4. перетин державного кордону іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією – партнером на території України (асистанс), та покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні.
    Особі, визначеній в абзаці першому цього підпункту, в якої відсутній поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України «Про прикордонний контроль»;
  5. перетин контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією – партнером на території України (асистанс), та покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, та діє на строк перебування в Україні.

П. 18 – 36 Постанови №641 встановлено перелік осіб, які підлягають самоізоляції, та детальні правила її здійснення.

Всі інші нові правила адаптивного карантину через затвердження Постанови №641 проаналізуємо в окремій аналітиці.

 

Які наслідки для бізнесу через подовження карантину

Зокрема, через подовження адаптивного карантину до 31 серпня:

  1. Податкові і ЄСВ – штрафи та пеня не нараховуватимуться. Але є винятки. Про них ми говорили тут.
  2. За несвоєчасну реєстрацію ПН, РК, АН, строк реєстрації яких припадає на період з 1 серпня по 31 серпня ДПС має не штрафувати (але поки не має офіційної інформації);
  3. Діє мораторій на податкові перевірки (зокрема, і щодо ЄСВ);
  4. Розгляд звернень до податківців (скарги, запити, зокрема, на ІПК) теж відкладається;
  5. Допомога по частковому безробіттю продовжуватиме виплачуватись.
  6. Роботодавці можуть подовжити простій; оплачувані та неоплачувані відпустки працівникам (але лише за їх бажанням); виконання працівниками роботи дистанційно;
  7. Допомога ФОП–«єдинникам» на дітей теж продовжується виплачуватися.

Про це все ми писали докладно в своїй аналітиці щодо наслідків подовження карантину тут.

 

І ось ввечорі 24 липня на сайті Уряду було оприлюднено відповідну постанову від 22.07.2020 р. №641. Ця постанова набирає чинності з 1 серпня 2020 р., крім пунктів 1 та 4 затвердженого цією постановою переліку постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність, які набирають чинності з 1 вересня 2020 року.

Її було опубліковано в Урядовому кур'єрі від 25.07.2020 №142.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»