• Посилання скопійовано

Подовження карантину: податкові і не тільки наслідки

18 червня Уряд прийняв рішення про подовження карантину по всій Україні до 31 липня 2020 р. Нагадаємо, що це означає для бізнесу

Подовження карантину: податкові і не тільки наслідки

Новину про подовження карантину до 31 липня ми давали ще вчора.

Карантинні заходи, які завжди супроводжують появу таких постанов, ми аналізуватимемо окремо (коли буде оприлюднено текст рішення Уряду). 

А зараз поговоримо про те, що ми вже знаємо і про що треба лише нагадати. 

 

До 31 липня 2020 року

1. Податкові і ЄСВ – штрафи та пеня не нараховуватимуться. Якщо комусь за період з 1 березня по 31 липня нарахують пеню – вона підлягатиме скасуванню.

Винятки:

– порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;

– відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

– порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;
  • здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;
  • порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

 

Звернуть увагу: за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних і розрахунків коригування, акцизних накладних, строк реєстрації яких припадає на період з 1 березня по 31 липня – не штрафуватимуть!

 

2. Продовжено мораторій на податкові перевірки (зокрема, і щодо ЄСВ).

Винятки:

– документальні позапланові податкові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.8 ПКУ. Йдеться про документальні перевірки, які проводяться для відшкодування ПДВ;

– фактичні перевірки щодо порушення вимог законодавства в частині: 

  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.280.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

На які ще перевірки, крім податкових, накладено мораторій під час карантину, читайте у роз’ясненні Мінекономіки

 

3. Розгляд звернень до податківців (скарги, запити, зокрема,  на ІПК) теж відкладається 

Щодо від'ємного значення ПДВ, розгляд скарг і запитів податківці продовжують так, ніби карантину і немає. Щодо решти скарг, запитів та ІПК – треба буде почекати завершення липня. 

Увага! Про ці 3 пункти ми писали тут, коли аналізували нововведення Закону №591.

Проте є речі, які продовження карантину не змінюють: 

  • щодо плати за землю та нерухомість. Пільга за ними була встановлена лише на березень 2020 року і далі законами не подовжувалась;
  • звільнення від сплати ЄСВ ФОП та фізособами, які здійснюють незалежну професійну діяльність. На сьогодні таке звільнення встановлено лише щодо сплати ЄСВ за себе (роботодавці за працівників платять!). Але і звільнення передбачено за березень-травень. За червень такого звільнення ще не встановлено (і невідомо, чи воно буде).

 

4. Допомога по частковому безробіттю продовжуватиме виплачуватись

Нагадаємо, що така допомога надається на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину. Отже, отримувати таку допомогу можна буде ще і за червень, липень і серпень. 

Право на таку допомогу мають працівники (а документи подає роботодавець!) і ФОП. Виплачує таку допомогу Фонд безробіття (через  територіальні центри зайнятості), а документи на неї можна подати протягом 90 днів з дати зупинення або скорочення діяльності.  

Про отримання такої допомоги можна прочитати тут:

 

5. Допомога ФОП–«єдинникам» на дітей теж продовжується до 31 липня

Нагадаємо, що ця допомога надається не як компенсація втрат доходів, а саме на дітей до досягнення 10-річного віку. І тільки ФОП на єдиному податку, що належать до І та ІІ груп. 

Докладніше про цей вид допомоги читайте тут:

 

6. Роботодавці, які не претендують на отримання допомоги по частковому безробіттю, можуть подовжити до 31 липня:

  • простій;
  • оплачувані та неоплачувані відпустки працівникам (але лише за їх бажанням);
  • виконання працівниками роботи дистанційно (зокрема, вдома). 

Тобто усі кадрові рішення, які бізнес приймав на початку карантину, можуть застосовуватися і надалі.

Зверніть увагу! Якщо в наказі про простій, відпустку або зміну режиму праці було зазначено конкретний період (наприклад, з 12 березня по 21 червня), то щоб подовжити дію  такого наказу  до 31 липня, до нього треба буде вносити зміни. Якщо йдеться про відпустку – щоб її подовжити, потрібна заява працівника! 

 

UPD_19/06/2020

19 червня на сайті Уряду з’явився текст постанови КМУ від 17 червня 2020 р. №500. З її текстом можна ознайомитися тут

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»