• Посилання скопійовано

Допомога на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп: правила надання

Які документи та кому слід подати, аби отримати допомогу? Хто з «єдинників» І та ІІ груп має право на допомогу? Скільки часу буде виплачуватися допомога? Дізнаємось з щойно опублікованої постанови КМУ

Допомога на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп: правила надання

22 квітня 2020 року Урядом було затверджено порядок виплати допомоги фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп на дітей. Про це ми писали тут.

Пізніше ми дізнались, що цей порядок було затверджено Постановою КМУ від 22.04.2020 р. №329.

Адже тільки 4 травня на сайті КМУ з’явився текст постанови. А опубліковано цю постанову було в Урядовому кур’єрі №84 від 05.05.2020.

Окремих норм щодо того, з якої дати набирає чинності ця постанова, в ній не зазначено. Відповідно, Порядок №329 набрав чинності з 5 травня (з дати опублікування).

Можливість отримати допомогу від держави зацікавила багатьох підприємців. Отже, проаналізуємо новий Порядок докладно і надамо відповідь на найбільш поширені запитання, які нам вже задавали читачі.

 

Хто має право на допомогу?

На виплату допомоги на дітей мають право фізичні особи — «єдинники» І та ІІ груп.

Чи можуть отримати цю допомогу ті ФОП, що мають найманих працівників? Так, обмежень  щодо цього в Порядку №329 не зазначено. Хоча зрозуміло, що ФОП І групи не повинні мати працівників за визначенням (пп. 1 п. 291.4 ПКУ).

Чи можуть отримати цю допомогу ФОП, які отримували доходи під час карантину? Так, адже формально ця допомога надається не як компенсація втрачених підприємницьких доходів, а як допомога на дітей.

Головною умовою отримання допомоги є сплата ЄСВ за усі місяці 2019 року. Або, якщо ФОП зареєструвався не спочатку 2019 р., – протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації.

 

Зверніть увагу! Зазначена допомога на дітей призначається і виплачується як громадянам України, так іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні. Головне, щоб вони мали статус ФОП І або ІІ груп платників єдиного податку. Адже іноземці теж можуть бути «єдинниками». Ми про це писали тут.

 

Також слід звернути увагу на те, що надаватиметься допомога лише одному з батьків (або опікуну) на кожну дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно)! Звісно, що цей з батьків (або опікун) повинен мати статус ФОП І або ІІ групи.

Ця допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги  «муніципальна няня». Отримання інших видів допомоги не позбавляє ФОП права на цю допомогу.

 

Куди звертатися по допомогу?

Покриття витрат на виплату допомоги на дітей здійснюватиметься за кошти, виділені Мінсоцполітики, з фонду боротьби з коронавірусом. І 30 квітня Уряд вже схвалив виділення коштів із Фонду боротьби з COVID-19 для надання допомоги на дітей ФОП першої та другої групи. Її розмір становить 1,6 млрд грн.

Про це ми писали тут, а з інформацією Мінсоцполітики можна ознайомитися ось тут.

Призначення і виплата допомоги на дітей здійснюється органами з питань соціального захисту за зареєстрованим
місцем проживання або місцем проживання фізичної особи — підприємця.

Отже, звертатися по допомогу слід до управління соцзахисту. Дізнатися їх адреси та контакти можна шляхом пошуку в Інтернеті. Наприклад, ось така інформація по м. Києву, викладена на сайті КМДА.

У сільській місцевості прийняття заяв з необхідними документами для призначення допомоги на дітей і передачу їх відповідним органам соціального захисту населення здійснюють особи, уповноважені виконавчими комітетами сільських і селищних рад.

Звернутися можна як за місцем реєстрації, так і за місцем фактичного проживання. Але отримати таку допомогу можна лише за однією адресою.  І це орган соцзахисту буде перевіряти з використанням власних інформаційних систем.

 

В якому розмірі надаватиметься допомога?

Формально, згідно з Порядком №329, допомога на дітей призначається на період карантину (тобто з 12 березня) та на один місяць після дати його скасування.

Проте водночас в цьому ж Порядку зазначено, що допомога на дітей призначається з місяця звернення.  Оскільки звертатися по допомогу ФОП почнуть лише зараз, в травні, доля допомоги за березень-квітень залишається під питанням.

Допомога надається одному з батьків (опікуну) на кожну дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно) у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 р., і виплачується щомісяця за повний місяць.

Отже, коли б  у травні ФОП не звернувся по допомогу, за травень він її отримає в розмірі як за повний місяць.  І навіть якщо карантин закінчиться у травні, то такий ФОП отримає допомогу ще і за червень.

Зазначимо, що за Держбюджетом-2020 прожитковий мінімум становить для:

  • дітей віком до 6 років: з 1 січня 2020 року - 1779 гривень, з 1 липня - 1859 гривень, з 1 грудня - 1921 гривня;
  • дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2020 року - 2218 гривень, з 1 липня - 2318 гривень, з 1 грудня - 2395 гривень.

А що як протягом отримання допомоги дитина стане старшою? На сьогодні, як бачимо, в межах 10 років прожитковий мінімум встановлено в двох розмірах – до 6 і після 6 років. Тому, у разі досягнення шестирічного віку дитиною, на яку виплачується допомога на дітей, її розмір переглядається з урахуванням відповідного розміру прожиткового мінімуму з наступного місяця.  Наприклад, якщо у квітні дитині виповнилось 6 років, то за квітень допомога на неї становитиме ще 1779 грн, а з травня на неї допомога надаватиметься вже у розмірі 2218 грн.

 

Які документи слід подати?

На початку звернемо вашу увагу на те, що допомога на дітей виплачується через установи уповноважених банків відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги. Тобто, перш ніж подавати документи, слід звернутися до банку для відкриття відповідного рахунку для її отримання.

Для призначення допомоги на дітей заявник подає/надсилає органу соцзахисту населення  заяву за формою згідно з додатком до Порядку №329 і документи, які підтверджують право на отримання допомоги.

Надати цей пакет документів можна як в паперовій, так і в електронній формі.

Зрозуміло, що на час карантину особистий прийом громадян органами соцзахисту обмежено. Тому в паперовій формі такі документи можна надати поштою (рекомендованим листом із описом вкладення).

Щодо електронного шляху подання, то це зробити можна на сайті Мінсоцполітики. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму на порталі https://dopomoga2fop.ioc.gov.ua/ за допомогою електронного підпису.

  Якщо заява подана в паперовій формі, до неї додають:  

  • копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;
  • довідку з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7). Зауважимо, що довідку ОК-7 можна отримати в електронному вигляді через портал послуг ПФУ. Про це ми писали тут;
  • копію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • копію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Якщо заява подана в електронній формі, до неї додають:

  • фотокопії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років або відомості про свідоцтва про народження дітей (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я та по батькові дитини, прізвище, ім’я та по батькові батьків);
  • фотокопію довідки з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
  • фотокопію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • фотокопію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

 

Зверніть увагу! На заяву та документи/відомості, що подаються в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис заявника. Відомості про прізвище, ім’я та по батькові заявника, його реєстраційний номер платника податків та реквізити документів, що посвідчують особу, отримуються з кваліфікованого сертифіката електронного підпису.

 

Строк розгляду документів та рішення органу соцзахисту

Документи, необхідні для призначення допомоги на дітей, розглядаються органом соціального захисту населення протягом трьох робочих днів з дня отримання заяви з усіма необхідними документами.

         У разі коли до заяви, поданої у паперовій формі, не додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє заявнику, які документи повинні бути подані додатково. Якщо зазначені документи будуть подані не пізніше ніж протягом одного місяця з дня звернення за призначенням допомоги на дітей, така допомога призначається з місяця звернення.

Про призначення допомоги на дітей чи про відмову в її призначенні із зазначенням причини відмови та порядку оскарження такого рішення орган соціального захисту населення видає чи надсилає заявникові письмове повідомлення, у тому числі в електронній формі (у разі подання заяви та документів в електронній формі).

 

В яких випадках допомогу можуть скасувати?

Виплата допомоги на дітей припиняється у разі:

  • позбавлення отримувача батьківських прав;
  • відібрання дитини в отримувача без позбавлення батьківських прав;
  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
  • перебування отримувача під вартою на час слідства, у місцях позбавлення волі, за рішенням суду, розшуку отримувача органами Національної поліції;
  • смерті дитини;
  • смерті отримувача.

Отримувач допомоги на дітей у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про це органам соціального захисту населення.

Виплата допомоги на дітей припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу соціального захисту населення, який призначив допомогу.

 

А що як ФОП переїхав?

У разі зміни місця проживання отримувача допомоги на дітей  виплата її продовжується органом соціального захисту населення за новим місцем проживання з місяця звернення до органу соціального захисту населення за новим місцем проживання.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»