• Посилання скопійовано

УВАГА! З 6 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю

6 червня набрав чинності новий порядок надання допомоги по частковому безробіттю на час карантину. Завдяки йому така допомога тепер може виплачуватися ФОП, в тому числі які не мають найманих працівників, але є застрахованими особами (тобто сплачували ЄСВ)

УВАГА! З 6 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю

Кабмін постановою від 03.06.2020 р. №453 виклав у новій редакцїі Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Переглянути новий Порядок>>

Постанову №453 опубліковано в "Урядовому кур'єрі" 06.06.2020 р. №107(6721). Відповідно 6 червня 2020 року новий Порядок по частковому безробіттю набрав чинності.

 

Для чого оновлено Порядок?

Можливість отримання допомоги по частковому безробіттю на час карантину передбачена ст. 47-1 Закону про зайнятість. Практичні ж нюанси її отримання затверджені Порядком №306.

Проте багато роботодавців не змогли оформити цю допомогу через досить короткий термін подання документів. І ось 29.05.2020 р. набрав чинності Закон №591, який вніс до цієї процедури зміни. Деталі - в аналітиці від редакції.

Тепер роботодавець і ФОП (про яких далі) можуть звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Отже, всі ті, хто не встиг оформити допомогу, можуть скористатися своїм правом і звернутися до центрів зайнятості. Про це читайте також у роз'ясненні ДЦЗ.

Крім того, Законом №591 до переліку осіб, які можуть звернутися по допомогу, додали ФОП. І тут вони можуть виступати і як роботодавці (тобто оформити таку допомогу для виплати її своїм працівникам), і як застраховані особи (тобто оформити таку допомогу на себе).

Щодо ФОП, який бажає отримати таку допомогу на себе – це новація. Відповідно цю процедуру слід було прописати окремо. Що й було зроблено Кабміном постановою №435, виклавши Порядок по частковому безробіттю у новій редакції.

 

Що передбачено новим Порядком?

Допомога по частковому безробіттю на період карантину, зокрема, надається:

  • ФОП, який є застрахованою особою - із розрахунку двох третин бази нарахування ЄСВ. База нарахування розраховується виходячи із середнього розміру місячної бази нарахування єдиного соцвнеску за рік, що передує року звернення, відповідно до звіту з ЄСВ (додаток 5);
  • ФОП, які є застрахованими особами, та звільнені від сплати ЄСВ - з розрахунку двох третин розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Розмір зазначеної допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати.

Сума допомоги надається роботодавцям, у тому числі ФОП, які є застрахованими особами, із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину в разі сплати роботодавцем або ФОП, який є застрахованою особою, ЄСВ протягом шести місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

Виплата допомоги по частковому безробіттю на період карантину ФОП, які є застрахованими особами, здійснюється центром зайнятості.

Роботодавець або ФОП, який є застрахованою особою, може звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Для отримання допомоги роботодавець або ФОП , який є застрахованою особою, має звернутися до центру зайнятості за місцем реєстрації його як платника ЄСВ та подати такі документи:

1. Заяву у довільній формі. У заяві роботодавця зазначається, зокрема, інформація про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва відповідно до ГКУ, разом із засвідченими роботодавцем копіями підтвердних документів щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до центру зайнятості документів.

2. Засвідчену роботодавцем/ФОП, який є застрахованою особою, копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності.

3. Відомості щодо себе для ФОП згідно з додатком 2. А для роботодавців — відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України), в яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантинуза формою згідно з додатком 1. У разі подання відомостей щодо себе та щодо найманих працівників ФОП, який є застрахованою особою, подає відомості за формами згідно з додатками 1 і 2.

4. Довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, подану роботодавцем на підставі звітних відомостей, що надаються до ПФУ, крім ФОП, які є застрахованими особами та звільнені від сплати ЄСВ. 

У разі прийняття рішення щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину фізичній особі — підприємцю, який є застрахованою особою, договір з такою особою не укладається.

У разі прийняття рішення про відмову в наданні допомоги по частковому безробіттю на період карантину центр зайнятості протягом трьох робочих днів з дати прийняття такого рішення письмово повідомляє про нього роботодавцю/ФОП, який є застрахованою особою, з обґрунтуванням причин відмови. 

 Перерахування коштів ФОП, який є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється центром зайнятості щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок центру зайнятості на підставі відомостей про осіб, щодо яких виконуються вимоги частини третьої статті - 47-1 Закону "Про зайнятість населення", наданих роботодавцем за формою згідно з додатком 1, а ФОП, який є застрахованою особою, — за формою згідно з додатком 2.

Докладніше про зміни у Порядку розкажемо в окремій аналітичній статті від редакції. Стежте за оновленням новин!

***

Читайте також: Допомога по частковому безробіттю працівників не оподатковується ПДФО та військовим збором: нова позиція ДПС

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»