• Посилання скопійовано

Допомога по частковому безробіттю працівників не оподатковується ПДФО та військовим збором: нова позиція ДПС

Дохід працівника у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором

Допомога по частковому безробіттю працівників не оподатковується ПДФО та військовим збором: нова позиція ДПС

Податківці у підкатегорії 103.02 «ЗІР» зауважили, що порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, визначено ст. 47-1 розд. VIII Закону України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення» із змінами та доповненнями (далі – Закон №5067).

Згідно з ч. 1 ст. 47-1 Закону №5067 сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям, у тому числі фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами, із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається у разі сплати роботодавцем або фізичною особою – підприємцем, який є застрахованою особою, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавець або фізична особа – підприємець, який є застрахованою особою, звертається до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та подає документи, визначені ч. 2 ст. 47-1 Закону №5067.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб регламентується розд. ІV ПКУ.

Пунктом 163.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, суми страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом (пп. 165.1.1 ПКУ).

Підпунктом 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. ІV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Разом з тим, з 29 травня 2020 року набрав чинності Закон України від 13.05.2020 р. №591-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни до ПКУ в частині звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу платника податку у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Так, у розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ підрозд. 1 доповнено, зокрема, п. 13, відповідно до якого на період з 02 квітня 2020 року до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до ст. 47-1 Закону №5067.

Крім того, у підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ п. 16-1 доповнено пп. 1.10, згідно з яким звільняються від оподаткування військовим збором доходи, зазначені в п. 13 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Враховуючи зазначене, дохід платника податку у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, який виплачується (надається) роботодавцем такому платнику відповідно до ст. 47-1 Закону №5067, звільняється від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

 

Від редакції: Хоч наводячи норму податківці вказують початок дії норм – 2 квітня, але у висновку цю дату вже не наводять та вказують про загальний порядок неоподаткування всієї допомоги по частковому безробіттю. Через це можна зробити висновок, що вся сума допомоги не оподатковується. Але це стосується роботодавців. Обережні податкові агенти можуть отримати індивідуальну консультацію від ДПС щодо цього.

Для ФОПів, які зараз мають право отримати допомогу на себе, такого звільнення не передбачено. Але в роз'ясненні про це не йдеться. Чекаємо на окреме роз'яснення.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»