• Посилання скопійовано

Карантинні обмеження для фізосіб у серпні за постановою КМУ №641

Кабмін визначив обмеження для фізосіб, які діятимуть з 1 по 31 серпня 2020 року. Вони досить цікаві, тому ми їм присвятили окрему статтю. Отже, знайомтеся з правилами, яких повинні будуть дотримуватися в Україні всі, а також особи, які проходять самоізоляцію та обсервацію

Карантинні обмеження для фізосіб у серпні за постановою КМУ №641

Обмеження, які діятимуть на території України протягом серпня 2020 року

Встановлені Постановою №641 загальноукраїнські обмеження стосуються насамперед пересічних громадян.

Так, заборонено:

  1. перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
  2. перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи;
  3. самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації.

Отже, на вулиці без маски бути можна, але треба буде постійно мати зі собою паспорт або інший документ, який посвідчує вашу особу, громадянство тощо. За цим уважно слідкуватиме Нацполіція (її надається право перевірки наявності зазначених документів). Про додаток Дія  (цифрові документи) тут ані слова – проте, на нашу думку, вони є офіційними документами та використовуються на рівні з паспортом-книжечкою чи ID-карткою.

Але якщо ви зобов’язані пройти самоізоляцію або обсервацію – до їх завершення виходити на вулицю не можна (навіть, в масці). Зокрема, особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими разом проживають.

Обсервація проводитиметься в певних визначених для цього закладах. Харчування в них та транспортування фізосіб, які мають проходити обсервацію, держава не оплачуватиме! Іноземцям (крім біженців та тих, які постійно проживають на території України) обсервація буде платною. Платити має страхова компанія.

Контролюватиме самоізоляцію Нацполіція за допомогою мобільного додатку!

Хто потрапляє під самоізоляцію:

  1. особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;
  2. особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації.

Ще два обмеження для фізосіб стосуються перетину українського кордону іноземцями та особами без громадянства (окремо розглядається перетин контрольних пунктів з окупованими територіями). Для в’їзду в Україну такими фізособам знадобиться страховка, яка покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, та діє на строк перебування в Україні. Якщо такої страховки не буде – в Україну таку фізособу прикордонники не впустять.

Якщо навіть таких іноземців і пустять в Україну, особи, що перетинають державний кордон та прибули з держави або є громадянами (підданими) держав зі значним поширенням COVID-19 підлягають самоізоляції (крім винятків, наведених в Постанові №641). Така ж вимога стосується і українців, які повертаються з-за кордону.

Строк самоізоляції становить 14 днів (може бути змінений лікарем відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я).

При цьому за особами, які підлягають самоізоляції, будуть уважно стежити через мобільний додаток: особа, яка підлягає самоізоляції, у зв’язку з перетином державного кордону зобов’язана його встановити та активувати. У разі неможливості встановлення такого додатка вона підлягає обсервації.

Через цей мобільний додаток або лікар, або сама фізособа (якщо лікар не проти) вносить в систему особисті відомості, зазначені в п. 24 Постанови №641.

Та головне, що після встановлення мобільного додатка в будь-який час протягом доби особа отримує повідомлення (push-повідомлення). У разі отримання повідомлення особа повинна протягом 15 хвилин з використанням мобільного додатка зробити фотографію свого обличчя.

У разі невідповідності геолокації або фотографії, відсутності зв’язку з особою через мобільний додаток, видалення, встановлення обмежень щодо передачі інформації за допомогою мобільного додатка до органів Національної поліції надсилається повідомлення про випадок порушення зобов’язання щодо самоізоляції.

Звісно, оштрафувати лише через підозру, що ви порушили умови самоізоляції (на підставі отримання такого повідомлення), вас не зможуть. Але Нацполіція буде такий випадок розслідувати шляхом перевірки фактичного перебування особи за адресою самоізоляції. І у разі, якщо підозри виправдані – вас оштрафують.

З іншого боку, якщо після перетину державного кордону або не пізніше ніж за 48 годин до перетину ви пройдете  тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції і результат буде негативний – самоізоляцію можна не проходити!

 

Як вирішуватимуться побутові питання під час самоізоляції?

Постанова №641 обіцяє тим, хто не має родичів та друзів, які можуть про вас попіклуватися і не обмежені в пересуванні, соціальний догляд і  пропонує звертатися до органів соціального захисту населення. Насамперед будуть допомагати тим, хто хворий на COVID-19, решта – по можливості.

Натомість тим, хто проходитиме самоізоляцію превентивно (тобто не хворіє  на COVID-19) дозволятиметься:

  • двічі на день вигулювати домашніх тварин протягом не більше ніж однієї години на добу за умови використання засобів індивідуального захисту (тобто в масці або респіраторі);
  • відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, щодня протягом двох годин на добу за умови використання засобів індивідуального захисту.

Але такий дозвіл буде лише в тих «самоізолянтів», які не отримують соціальний догляд та зареєстровані у мобільному додатку. «Обсервантам», звісно, такого не дозволять!

Ось для виконання вказаних вимог, зокрема, «самоізолянтам» й потрібні документи, що посвідчують особу. Чи будуть штрафувати осіб, які відійшли від свого дому більше ніж на 2 км до супермаркету, наразі відповісти складно. Проте, це є порушення карантинних заходів та застосування амінвідповідальності за ст. 44-3 КУпАП цілком реальне. І практика штрафування у країнах Європи це яскраво демонструвала.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»