• Посилання скопійовано

За порушення мовного закону – штраф від 5100 до 6800 грн

З 16 січня 2021 року почне діяти вимога щодо обслуговування державною мовою у сфері торгівлі та надання послуг. Про те, які штрафи загрожують порушникам і як із ними плануються боротися, розповів Уповноважений зі захисту державної мови Тарас Кремінь

За порушення мовного закону – штраф від 5100 до 6800 грн

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь обговорив з представниками Європейської Бізнес Асоціації питання імплементації статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якої з 16 січня 2021 року сфера обслуговування має перейти на українську. Повідомляє Урядовий портал.

Тарас Кремінь наголосив, що величезна кількість установ і закладів, які надають послуги, вже давно перейшли на обслуговування державною мовою. «І за це я хотів би окремо висловити подяку тим компаніям, соціально відповідальному бізнесу, який не тільки підтримує чинне законодавство України, але і створює всі необхідні умови для популяризації української мови, підвищення рівня володіння нею своїми працівниками», - зазначив він.

Уповноважений зауважив, що  за порушення суб'єктами господарювання відповідних норм Законом передбачені штрафні санкції. «Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону.  Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер, ми маємо право накладати штраф. Здавалося б, комусь ця сума невелика (від 5100 до 6800 грн), але вона буде бити не стільки по кишенях бізнесу, скільки - по репутації. А це якраз те, що напрацьовується роками», - наголосив він.

«Проте, наше головне завдання - не штрафувати, а максимально допомогти сфері обслуговування підготуватися до 16 січня 2021 року, провести інформаційну й роз’яснювальну роботу. І у цьому ми хотіли б бачити представників бізнесу нашими партнерами», - підкреслив Тарас Кремінь.

Представники Європейської Бізнес Асоціації висловили свою підтримку Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та заявили про готовність до тісної взаємодії в рамках імплементації статті 30 щодо переходу сфери обслуговування на українську.

***

Читайте також:

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»