• Посилання скопійовано

Призов резервістів: кого це стосується та поради для роботодавців

Президент України повідомив, що видав Указ про мобілізацію резервістів. Кого саме призвали на військову службу зараз і які в них є пільги та гарантії? Нагадаємо про це роботодавцям

Призов резервістів: кого це стосується та поради для роботодавців

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що підписав Указ про мобілізацію резервістів на особливий період. 

За його словами, на сьогодні немає необхідності у загальній мобілізації.

«Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як верховним головнокомандувачем Збройних сил України видано Указ про призов резервістів в особливий період. Підкреслюю, йдеться виключно про громадян, віднесених до оперативного резерву», – зазначив Зеленський.

 

Інформація від Генштабу ЗСУ

За інформацією Генштабу ЗСУ, 22 лютого 2022 року Президент України видав Наказ Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період».

Призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери, так і рядовий, сержантський склад.

Призов розпочнеться відсьогодні. Максимальний термін служби 1 рік.

Резервісти оперативного резерву першої черги проходитимуть службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві.

 

Хто такі резервісти? 

Про це ми докладно розповідали тут.

Резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Наразі існує два шляхи проходження служби у військовому резерві:

  • за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період);
  • в обов’язковому порядку – служба у військовому оперативному резерві (на особливий період).

З прийняттям Закону №1357 з’явилася законодавчо унормована можливість призову для резервістів без оголошення загальної мобілізації. 

Рішення про призов резервістів ухвалює Президент України за поданням Головнокомандувача ЗСУ (п. 1 ст. 39-1 Закону №2232). Строк служби за таким призовом теж  визначається Президентом України (абз. 4 ч. 7 ст. 23 Закону № 2232).

Отже, коли Президент оприлюднить рішення (у формі Указу), певна частина працівників-резервістів (яка саме – буде зазначено в цьому документі) буде призвана до лав ЗСУ.

 

Гарантії для працівників-резервістів

Наведемо чинні гарантії для таких працівників у зручній таблиці.

Гарантії  для резервістів у трудовому законодавстві
  Гарантія Умови надання Законодавча норма
1 Переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці Надається  протягом двох років з дня звільнення їх зі служби п. 9 ч. 2 ст. 42 КЗпП
2 Додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню Протягом шести місяців після закінчення або припинення служби Ст. 196 КЗпП
3 Надання молоді першого робочого місця Працездатній молоді (віком від 15 до 28 років) після звільнення військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період надається перше робоче місце на строк не менше двох років Ст. 197 КЗпП
4 Відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника Звільненим після проходження військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, якщо після звільнення зі служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання п. 5 ч. 7 ст. 10 Закону «Про відпустки» 

 

І, звісно ж, на призваних резервістів поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову. 

Причому такі гарантії зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими. 

***

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»