• Посилання скопійовано

Чи справді жінки на військовому обліку від жовтня не зможуть виїжджати за кордон?

Жінки, які з 1 жовтня стануть на військовий облік, не зможуть виїхати за кордон. Зробити це буде можливо тільки отримавши спеціальний дозвіл від військкоматів. Зауважимо, що наразі немає відповідного розʼяснення ні від ЗСУ, ні від військкоматів, ні від ДПСУ

Чи справді жінки на військовому обліку від жовтня не зможуть виїжджати за кордон?

Про це в коментарі для проєкту «Розмова про важливе» на YouTube-каналі ТСН.ua сказав ексрадник Міністерства внутрішніх справ України та керівника Офісу президента, виконавчий директор Українського інституту майбутнього, засновник волонтерського проєкту «Добробат» Віктор Андрусів. 

«Ті жінки, які від 1 жовтня будуть на військовому обліку і багато з них уже там було, по тих професіях, які були раніше заброньовані, підпадають під загальні правила – вони можуть виїхати тільки відповідно до певного дозволу. Тобто це так само, як зараз стосується чоловіків. Тобто чоловіки можуть виїхати, але їм потрібен для цього окремий дозвіл або внесення у спеціальну систему. Це стосуватиметься невеликої кількості жінок: 2-3 тисячі осіб. Тобто це ніхто суттєво не відчує», – сказав Андрусів. 

Від редакції: Зауважимо, що наразі немає відповідного розʼяснення ані від головного штабу ЗСУ, ані від військкоматів, ані від Держприкордонслужби.

Наведемо ще відповіді Начальника юридичної групи обласного територіальний центру комплектування Юрій Грива відповів на усі популярні питання про військовий облік жінок під час воєнного стану.

Якщо жінка стане на облік, чи означає це миттєву мобілізацію?

Після того, як жінка стала на військовий облік, вона є військовозобов'язаною. Тобто перебуває у запасі збройних сил, національної гвардії чи інших військових формувань.

Жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу. Також їх можуть залучити виконувати роботи із забезпечення оборони держави у воєнний час.Наразі необхідності мобілізувати жінок немає, сказав Юрій Грива. Проте в окремих випадках можуть мобілізувати за найбільш дефіцитними військовими спеціальностями у збройні сили чи інші складові сил оборони.

У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Чи можуть призвати на військову службу жінку, яка має неповнолітніх дітей?

Призову на військову службу через мобілізацію не підлягають жінки, які мають дітей до 18 років. Такі жінки можуть бути призвані на військову службу лише за їх згоди і тільки за місцем проживання.

Чи може жінка, яка стала на облік, виїхати за кордон?

На період воєнного стану військовозобов'язаним жінкам обмежили виїзд за межі України. Це не стосується тих, хто не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Повний перелік тих, хто не підлягає, є у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Всі новини на тему військового обліку дивиться за посиланням. 

 

UPD_14/07/2022

Обовʼязковий військовий облік жінок відміняється. Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою. Про це ми писали тут.

***

Більше новин про військовий облік жінок читайте за посиланням.

Джерело: ТСН

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»