• Посилання скопійовано

Обовʼязковий військовий облік для жінок відтерміновано до 1 жовтня 2023 року: офіційно від Міноборони

Міністр оборони підписав наказ, яким вчергове відтерміновано строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Але тексту наказу та його реєстрації в Мінʼюсті поки немає

Обовʼязковий військовий облік для жінок відтерміновано до 1 жовтня 2023 року: офіційно від Міноборони

Ми вже писали, що наразі в ВРУ на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету. Ми про це писали тут.

Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков. Про це йдеться у пості заступниці міністра оборони Ганни Маляр.

Але від себе додамо, що Наказ має бути ще зареєстровано в Мінʼюсті та офіційно опубліковано в офіційних виданнях. Ми за цим будемо пильно слідкувати та одразу повідомимо.

Ганна Маляр вкотре підкреслила, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

Вона наголосила, що в межах своїх повноважень Міноборони може лише відтермінувати строки. І наразі вже прийнято відповідне рішення: ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано. В Мінобороні сподіваються, що за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

Маляр наголосила: "Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує."Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде."

***

Читайте також:

Більше новин про військовий облік жінок читайте за посиланням.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»