• Посилання скопійовано

Відключення електроенергії: планові та аварійні графіки, останні новини

Ми будемо повідомляти про останню інформацію щодо запланованих та незапланованих відключень, щоби допомогти вам організувати свою роботу

Відключення електроенергії: планові та аварійні графіки, останні новини

На своїй сторінці в Facebook НЕК «Укренерго» відповідає на популярне питання: де дізнатися план відключень моєї громади чи вулиці?

«Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) необхідний обсяг і тривалість обмежень. Водночас графік – кого, коли, в якому порядку і на скільки відключати – визначає обленерго. 

Графіки відключення необхідно шукати на інформаційних майданчиках обленерго вашого регіону. 

Посилання на сайти обленерго тут.

Ми бачимо ваші запитання щодо графіків відключень і розуміємо, що до них виникає багато питань. Саме тому НЕК «Укренерго» разом з операторами систем розподілу (обленерго), місцевими органами влади, Міненерго та Офісом Президента вже розпочали працювати над тим, щоби допомогти обленерго зробити графіки примусового обмеження споживання більш зрозумілими та передбачуваними для споживачів.

Розглянемо, яка інформація зараз є на інформаційних майданчиках (оновлюється). 

 

Вінницька область

Графік аварійних відключень можна переглянути на сайті АТ «Вінницяобленерго» тут.

Достатньо ввести адресу (район), щоби побачити, чи потрапляєте ви під аварійне відключення, коли і з якої причини. 

 

Волинська область

Волиньобленерго доступ до цієї інформації обмежило, посилаючись на Постанову НКРЕКП від 26.03.2022 р. №349.

Але за посиланням можна знайти дані про Viber щодо відключень по Луцьку і Луцькому району.

 

Донецька область

ДТЕК «Донецькі електромережі» повідомляє, що наразі графік стабілізаційних відключень не застосовується! 

Проте закликає всіх мешканців Донеччини споживати електроенергію помірно – вмикати енергоємні прилади по черзі, максимально знизити споживання електроенергії зранку з 06:00 по 11:00 та ввечері з 17:00 по 23:00.

Бізнес-клієнтів просять обмежити використання зовнішнього освітлення фасадів офісів, ресторанів.

 

Дніпропетровська область

ДТЕК «Дніпровські електромережі» повідомляє, що наразі графік стабілізаційних відключень не застосовується.

Графік буде застосовано тільки у разі, якщо у державної енергокомпанії НЕК Укренерго виникне потреба збалансувати енергосистему. Стежте за оновленнями сайту.   

 

Житомирська область

«Житомиробленерго» розмістило в себе на сайті орієнтовний перелік населених пунктів графіку стабілізаційних відключень. Адреси в ньому є, дат і часу відключень, на жаль, немає.  

 

Закарпатська область

«Закарпаттяобленерго» на своїй сторінці на Facebook 25.10.2022 р. повідомило дві речі:

  1. У зв’язку з виникненням дефіциту електричної енергії в ОЕС України через пошкодження внаслідок російської агресії об’єктів енергетичної інфраструктури ОЕС України ПрАТ «Закарпаттяобленерго» на виконання наказів диспетчерів РДЦ НЕК «Укренерго» застосовані для потужних, енергоємних промислових споживачів з 25 жовтня 2022 року графіки обмеження споживання електричної енергії та графіки обмеження по потужності. 
  2. Про введення Графіків повідомити наперед змоги не буде. Відключення виконується згідно з командою диспетчера НЕК «Укренерго» і реалізовується протягом 15 хвилин. Відновлення електропостачання відбувається теж тільки згідно з командою диспетчера НЕК «Укренерго»

 

Запорізька область

ПАТ «Запоріжжяобленерго» повідомило про потенційні графіки відключення.

Потенційні графіки відключення електроенергії по м. Запоріжжя та Запорізькому району (територіям Запорізької області, підконтрольним Україні), це ті, що можуть бути застосовані у випадку необхідності за розпорядженням Оператора системи передачі НЕК «Укренерго» у разі виникнення загрози розбалансування єдиної енергосистеми України.

Оперативна ж інформація наводиться щодня тут.

 

Івано-Франківська область

Прикарпатські енергетики надали відповіді на найпопулярніші та, очевидно, наболілі питання від споживачів. Їх можна побачити тут.

Зі запитань стає очевидно, що планових відключень не вводиться. А коли і де саме будуть аварійні відключення, на жаль, «Прикарпаттяобленерго» попередити не має часу. 

«Графіки вводяться за розпорядженням диспетчера «Укренерго». Ми маємо 15 хвилин на вимкнення. Диспетчер «Укренерго» дає команду на вимкнення черг. Інколи це одна черга, інколи кілька в різному порядку, інколи майже всі – все залежить від стану енергосистеми на ту годину, від того яке завелике навантаження потрібно зняти. Тому при цьому вивести якусь закономірність або окреслити чіткі години у нас немає можливості. Ще раз: ми не визначаємо ні порядок, ні почерговість, ні кількість черг. Тому ці графіки і називаються аварійними. Диспетчери обленерго виконують вказівки диспетчера НАК «Укренерго».»

Побачити, чому у вас немає світла, ви можете в чат-боті «Прикарпаттяобленерго» у Viber під кнопкою «Відсутнє світло».

 

Київ та Київська область

У Києві та області виник дефіцит потужності у розмірі 30% споживання. Щоби не допустити повного знеструмлення столиці та центральних регіонів України, держенергокомпанія НЕК «Укренерго» вводить безпрецедентні екстрені обмеження.

Графіки стабілізаційних відключень, які складені напередодні, більше на актуальні. На жаль, найближчими днями будуть застосовані більш жорсткі й тривалі відключення електропостачання.

З 8:25 28 жовтня за розпорядженням НЕК Укренерго в Києві продовжуються екстрені відключення світла. Через значні пошкодження та дисбаланс в енергосистемі можливі застосування більш тривалих відключень електропостачання. Докладніше про це тут.

 

Кіровоградська область

На сайті «Кіровоградобленерго» раніше можна було знайти Графік планових відключень

Тепер за посиланням знаходиться попередження, що на період воєнного стану задля збереження об’єктів енергетичної інфраструктури і недопущення обізнаності ворога щодо стратегічних та оперативних планів забезпечення енергобезпеки, ПрАТ «Кіровоградобленерго» припиняє розміщення інформації щодо конкретних місць, дати та часу запланованих ремонтних та відновлювальних робіт.

В умовах воєнного стану отримати інформацію можна в особистих кабінетах:

Аналогічне попередження розміщено і на сторінці аварійних відключень. 

 

Львівська область 

«Львівобленерго» повідомляє, що графік аварійних відключень вводять не планомірно, а виключно за розпорядженням державної компанії НЕК «Укренерго» відповідно до оперативної ситуації в енергосистемі України. Тому спрогнозувати впровадження графіків заздалегідь практично неможливо. 

Втім, охочим пропонується (у тестовому режимі) перевірити, чи потрапляють вони до групи відключень і на коли воно заплановане. Перевірити можна за посиланням

 

Одеська область 

ДТЕК «Одеські електромережі» повідомляє, що наразі графік стабілізаційних відключень не застосовується! 

Графік буде застосовано тільки у разі, якщо у державної енергокомпанії НЕК Укренерго виникне потреба збалансувати енергосистему. Стежте за оновленнями сайту.  

 

Полтавська область

На сайті «Полтаваобленерго» розміщено повідомлення, що 27 жовтня у зв’язку з напруженою ситуацією в українській енергосистемі рішенням НЕК «Укренерго» на Полтавщині з 8:04 було застосовано графік аварійного відключення споживачів електроенергії. 

Графік із чергами є, але зробити прогноз, що з цього відключать завтра, по ньому важко. 

Як пояснюють самі енергетики, оприлюднити графіки і навіть скласти календарний план з вказанням часу та дати відключення неможливо, адже про застосування цього графіку диспетчер АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» не знає до останньої миті. Він отримує команду на його введення від диспетчера РДЦ Північного регіону НЕК «Укренерго», який, своєю чергою, отримує аналогічну команду від диспетчера НЕК «Укренерго». Команда на введення графіку дається у розрізі обсягу навантаження, яке потрібно зняти, а не у розрізі споживачів, яких треба відключити. 

 

Рівненська область

За даними «Рівнеобленерго» споживачам пропонується орієнтовний графік з 25 по 28 жовтня. Переглянути його можна тут

 

Сумська область

АТ «Сумиобленерго» теж засекретила дані про відключення, але пропонує звертатися по них в Особистий кабінет споживача. 

 

Тернопільська область

Споживачам ВАТ «Тернопільобленерго» повідомляється, що енергетики разом з НЕК «Укренерго», місцевими органами влади, Міненерго та Офісом Президента працюють над тим, щоб сформувати зрозумілий та зручний для споживачів графік вимкнень, який буде містити перелік адрес та періоди вимкнення електроенергії. Проте, враховуючи, що це вимушені заходи і дані вимкнення є аварійними – важко сформувати доступний погодинний графік вимкнення електроенергії.

Тобто графіку немає. 

 

Харківська область

Загальнодоступного графіку планових відключень на сайті АТ «Харківобленерго» наразі немає.  

Що ж робити споживачам? Внести у розділі «Налаштування повідомлень про відключення Особистого кабінету споживача номер телефону або поштову скриньку для отримання повідомлень про відключення та очікуваний час відновлення розподілу електричної енергії. Функція доступна для побутових та непобутових споживачів.  

Таку пораду дають харківські енергетики тут

 

Хмельницька область 

АТ «Хмельницькобленерго» теж радить отримувати інформацію про відключення електронергії в Особистому кабінеті споживача. 

А ось тут компанія відповідає на найпопулярніші питаннящодо цього.

 

Черкаська область

27 жовтня з 7:00 введено графіки обмеження електроенергії (ГОЕ). З 9:00 були введені графіки обмеження потужності (ГОП) у повному обсязі. Про це повідомляє «Черкасиобленерго» тут.

Також 27 жовтня з 5:52 у Черкаській області застосовано графіки аварійних відключень (ГАВ). Про це повідомили тут.  

Інформацію про планові, позапланові, аварійні відключення та застосування ГАВ можна дізнатися за допомогою паблік акаунту Viber, чат-боту Telegram і особистого кабінету споживача.

Якщо ви не маєте можливості скористатися одним із цих сервісів, телефонуйте до кол-центру 24/7 Товариства за багатоканальними номерами: (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48, 0800-501-328 та дізнайтеся про перерву в електроживленні та тип відключення саме за вашою адресою, назвавши свій особовий рахунок, адресу та ПІП споживача, на якого зареєстрований договір.

 

Чернівецька область

На сайті «Чернівціобленерго» наведено графік стабілізаційних відключень

Але при цьому повідомляється, що графік вводять за розпорядженням державної компанії НЕК «Укренерго» відповідно до оперативної ситуації в енергетичній системі України. Спрогнозувати впровадження таких графіків заздалегідь неможливо.

Тобто дізнатися про відключення можна лише по факту. Для цього інформація буде оновлюватися кожні 4 години.

А споживачам дають поради:

  • Крок 1. З’ясуйте до якої групи споживачів належить ваша адреса, у файлі Excel або відкрити на новій сторінці.
  • Крок 2 Знайдіть свою адресу за пошуком дільниці, населеного пункту чи вулиці (для міста Чернівці).

Щоби дізнатися, коли вдома може бути відсутнє електропостачання, вкажіть назву вулиці та номер будинку та отримайте номер групи, до якої ви відноситесь в разі застосування стабілізаційних відключень. Якщо ваша адреса відсутня у списку, з високою вірогідністю відключення у вашому будинку не буде відбуватися. Наявність вашої адреси в графіку не гарантує 100% відключення. Відключення може не відбутися, якщо в цьому не буде потреби. 

Проте за необхідності та відповідної команди від НЕК Укренерго, відключення повинно бути проведено саме у вказані інтервали часу. Енергетики докладають усіх зусиль, щоб відключення тривали не більше 4х годин, але в окремих випадках через масштабність пошкоджень енергосистеми енергопостачання може бути відсутнім більш тривалий час.

Важливо! Електроенергія може бути відсутня також і з інших причин, наприклад через аварійні ситуації, ремонт в мережах або несправну проводку в оселі.

***

Читайте такожЩо робити, якщо виключили електроенергію: поради бізнесу

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»