• Посилання скопійовано

Мінфін планує відмовитись від емісійного фінансування бюджету

Міністерство фінансів планує відмовитись у наступному році від фінансування видатків держбюджету за рахунок емісії гривні

Мінфін планує відмовитись від емісійного фінансування бюджету

В ексклюзивному інтерв'ю для LB.ua міністр фінансів України розповів, що «Нам потрібні кошти для продовження воєнної кампанії на весь наступний рік».

«Наступного року Росія продовжуватиме війну проти України, відповідно, нам потрібні кошти для продовження воєнної кампанії на весь рік... Ми не будуємо ні очікувань якихось, ні ілюзій. Ми кампанію маємо фінансувати весь рік», – говорить міністр фінансів України Сергій Марченко, розповідаючи про Державний бюджет на 2023 рік.

Хоча й зазначає, що за сприятливого розвитку подій залишок спрямують на відновлення.

«На цей рік рівень дефіциту в нас 31,7%, ми плануємо зменшити до 20,6. Але знову ж таки – це шалений дефіцит. За відсутності ринків запозичень я не розраховував би, що нас постійно будуть утримувати. Розраховувати потрібно виключно на власні сили і працювати з партнерами в цей складний період», – визнає, перераховуючи, від кого і як Україна може отримати кошти.

Сергій Марченко згадує, скільки податків недоотримав бюджет від змін Податкового кодексу цьогоріч і хто стояв за цим. І наголошує, що не вважає ідею реформування податкової системи України під час війни слушною. Ба більше – критично оцінює відповідні ініціативи економічного штабу при Кабінеті Міністрів, який започаткували два заступники керівника Офісу Президента і до роботи якого він, міністр фінансів, не залучений (промовистий нюанс). «Не знаю, що там відбувається, які рішення приймаються і які питання обговорюються», – каже чесно.

І пояснює, чому Мінфін і Мінекономіки мають «різні вектори спрямування зусиль» в економічній політиці держави.

Сергій Марченко розповідає, скільки коштів передбачено на дороги наступного року, чи можливе повернення до «Великого будівництва» і куди направлять гроші, які отримають від вилучення майна російських олігархів і бізнесу країни-окупанта в Україні.

Джерело: LB.ua

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»