• Посилання скопійовано

Закон про телемедицину прийнято у першому читанні

Законопроєктом №9384 передбачано внесення змін до низки законів з метою запровадження комплексного та системного підходу до формування та реалізації державної політики в частині розвитку телемедицини в Україні

Закон про телемедицину прийнято у першому читанні
14 липня 2023 року ВРУ прийняла за основу законопроєкт № 9384 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини".
Коли необізнана людина, особливо літня, чує про телемедицину, то одразу думає, що це лікування за допомогою телевізору, і згадує моду на нього наприкінці 80-х минулого сторіччя. Насправді ж зараз йдеться не про це. 
Телемедицина - це комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги, з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями.  Тобто це ті самі, вже знайомі багатьом, консультації із лікарями через Інтернет, до яких ми звикли під час карантину та війни. 
До цього лікування в такий спосіб регулював наказ МОЗ від 19.10.2015 № 681. Тепер законопроєкт № 9384 продовжує справу регулювання телемедицини і пропонує внести зміни на законодавчому рівні - до Основ законодавства України про охорону здоров’я, Закону «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» та Закону «Про екстрену медичну допомогу». 
 
Як повідомляє у Телеграм Тарас Мелничук, цей законопроєкт передбачає:
  • доповнення основних принципів охорони здоров'я нормами щодо застосування сучаних цифрових технологій, телемедицини та телереабілітації, формування єдиного медичного інформаційного простору;
  • уточнення визначення екстренної медичної допомоги у частині того, що така допомога може надаватися з використанням методів та засобів телемедицини;
  • уточнення умов надання пацієнту медичних послуг методами та засобами телемедицини. А також визначення, що така допомога передбачає вимоги щодо збереження лікарської таємниці, конфіденційності інформації про стан здоров'я пацієнта, а також вимог законодавства щодо захисту персональних даних;
  • встановлення професійних обов'язків медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації використовувати в роботі методи та засоби телемедицини, а також постійно підвищувати рівень цифрової компетентності. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»