• Посилання скопійовано

Нардепи пропонують зняти арешти з рахунків військовослужбовців

Законопроєктом №9556 пропонується зупинити вчинення виконавчих дій стосовно строковиків, мобілізованих і контрактників на період воєнного стану та зняти раніше накладені арешти на їх рахунки

Нардепи пропонують зняти арешти з рахунків військовослужбовців

2 серпня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9556 "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" щодо деяких питань здійснення виконавчого провадження стосовно боржників, які проходять військову службу у період дії воєнного стану в Україні".

По-перше, пропонується викласти у новій редакції пункт 1 частини першої статті 34 Закону «Про виконавче провадження». Згідно з ним виконавець буде зобов’язаним зупинити вчинення виконавчих дій у разі проходження боржником таких видів військової служби:

1) строкової військової служби,

2) військової служби за призовом осіб офіцерського складу,

3) військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період,

4) військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період,

5) військової служби за контрактом (у період дії воєнного стану в Україні),

6) або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Водночас положення про зупинення вчинення виконавчих дій не поширюватиметься на:

  • стягнення аліментів,
  • відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

Зазначена норма пропонується для того, щоб не зупиняти виконавчі провадження у найбільш соціально гострих справах, таких як, зокрема, утримання малолітніх та неповнолітніх дітей.

По-друге, змінами до частини четвертої статті 35 цього ж Закону пропонується передбачити для вищезазначених категорій військовослужбовців зняття арешту на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг та електронні гроші, які зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей протягом строку, на який виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій.

Ця норма пропонується для того, щоб створити правові підстави зняття арештів на рахунки військових, накладені до набрання чинності цією законодавчою ініціативою або які можуть бути накладені після набрання нею чинності.

Як зазначив один з авторів законопроєкту Д. Разумков, "через продовження виконавчих дій рахунки військових часто блокуються, накладаються арешти та стягнення. Хтось не встиг закрити кредит у цивільному житті, а комусь приходять значні суми за комірне. Зараз йде війна і частину з цих питань захисники за об'єктивними причинами вирішити не можуть. Але й ігнорувати їх теж не виходить, бо це створює суттєвий дискомфорт, особливо фінансовий".

У разі прийняття цей Закон набере чинності через десять днів з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»