• Посилання скопійовано

Бізнес просить доопрацювати законопроєкти щодо посилення мобілізації та «військових» штрафів

За позицією бізнесу, норми законопроєктів №10378 та №10379 можуть призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу

Бізнес просить доопрацювати законопроєкти щодо посилення мобілізації та «військових» штрафів

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що в грудні у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби №10378 та законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379, якими пропонується удосконалити законодавство щодо мобілізації.

Бізнес детально проаналізував положення обох документів та прагне висловити своє занепокоєння низкою запропонованих норм, які можуть містити у собі ознаки порушення Конституції України. І, власне, через те мати негативний вплив не лише на економіку України, але і на репутацію країни та вкрай важливий процес відбудови нашої держави.

Так, за інформацією Президента України, стабільне функціонування економіки України дозволяє ефективно функціонувати Збройним силам України, адже саме гроші від податків і зборів з бізнесу є фактично єдиним джерелом фінансування армії. Станом на тепер шість платників податків забезпечують одного воїна, і єдиним шляхом збільшення спроможностей ЗСУ є детінізація та ріст економіки.

Водночас запропоновані у Проєктах Законів норми можуть, навпаки, призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу, який на кінець 2023 року оцінюється, за даними опитування Асоціації, на рівні 2,44 з 5 балів (негативний).

Окремо хочемо зазначити, що низка положень може фактично позбавляти громадян України базових прав, у тому числі на отримання документа, який посвідчує особу та громадянство України, що є неприпустимим навіть в особливий період і може мати вкрай негативні соціальні та демографічні наслідки.

Що стосується інших деяких коментарів та пропозицій, представники бізнесу переконані, що розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади у сфері мобілізації не сприятиме керованості процесу через його децентралізацію. Водночас що стосується вручення повісток, то цим мають займатись суто компетентні органи без наділення такими повноваженнями інших структур або юридичних осіб – аби уникнути додаткового суттєвого навантаження, зловживань та плутанини. Крім того, скорочення термінів, зокрема для уточнення своїх даних протягом 30 днів всіма військовозобов’язаними в Україні, може призвести до колапсу системи, збоїв у роботі електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста – через суттєвий наплив. Разом з тим коментарі стосуються і адміністративних стягнень, відповідальності тощо.

Відповідного листа з коментарями та пропозиціями Європейська Бізнес Асоціація вже надіслала Голові Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки пану Завітневичу Олександру. Так, бізнес не підтримує прийняття Проєктів Законів у запропонованій редакції і пропонує доопрацювати документи. Спільнота готова долучитися до їх доопрацювання до другого читання і щиро сподівається, що голос бізнесу буде почуто, аби уникнути колапсової ситуації і так у непростому процесі мобілізації. Адже люди є ключовими для якнайшвидшого досягнення Перемоги України, але і для бізнесу також. Тому тут вкрай важливо сформувати розумну та продуману стратегію, аби і економіка, і Збройні сили України могли працювали – кожен на своєму напрямку наближаючи Перемогу нашої держави!

***

Читайте також:

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»