• Посилання скопійовано

Новий законопроєкт про мобілізацію: які зміни чекають на жінок?

У доопрацьованому КМУ законопроєкті щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби для жінок допускається служба в армії лише за умови добровільної згоди

Новий законопроєкт про мобілізацію: які зміни чекають на жінок?

У представленому урядом України законопроєкті щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби для жінок допускається служба в армії лише за умови добровільної згоди. Положення стосовно військового обліку залишається.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на відповідний проєкт закону, оприлюднений 30 січня на сайті парламенту.

У документі йдеться про те, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

"(№12) Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час в добровільному порядку", - вказано у проєкті закону.

Зауважимо, що у попередній редакції у пункті 12 формулювання "в добровільному порядку" не було зазначено. Тоді йшлося про те, що жінки, які "перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час".

Також у новому проєкті закону зазначається, що у мирний час, - коли не діє режим воєнного стану, - жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві "тільки в добровільному порядку (за контрактом)".

Крім того, в документі вказується, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у затвердженому Міноборони переліку, та які "придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням".

***

Читайте такожУряд вніс до ВРУ оновлений законопроєкт щодо мобілізації: подробиці

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»