• Посилання скопійовано

Коли розпочнеться розгляд та голосування законопроєкту про новації в мобілізації?

За словами Железняка, винесення законопроєкту №10449 на голосування у перше читання – не раніше 7 лютого. Якщо законопроєкт депутати підтримають 226 та більше голосами у І читанні, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок

Коли розпочнеться розгляд та голосування законопроєкту про новації в мобілізації?

Нагадаємо, що 30 січня у Верховній Раді зареєстровано новий урядовий законопроєкт щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстр. №10449).

Железняк у своєму Телеграм-каналі навів найбільш реалістичний графік руху законопроєкту в Раді.

Наступний етап – включення в порядок денний сесії (напевно, відбудеться автоматично, тому що нова сесія відкривається).

Далі – скорочення строків подання альтернативних законопроектів з 14-ти днів до 7-ми (це потребує окремого голосування 226+ нардепів). Таке голосування може відбутися не раніше 6 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення, то законопроєкт має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 6 – 9 лютого.

Після цього має відбутися засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію, або якусь з альтернативних (раніше голосування за скорочення термінів таке засідання не відбудеться).

Винесення законопроєкту на голосування у перше читання – не раніше 7 лютого. Якщо законопроєкт депутати підтримають 226+ голосами у перше читання, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж 226+ голосів, і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7 днів на подання правок. Якщо не пройде, то 14 днів на подання правок.

Потім Комітет знову має розглянути всі правки. Очевидно, що їх буде багато. Враховуючи навантаження і графік Ради, раніше ніж кінець лютого законопроєкт не буде винесений на голосування до другого читання. Коли винесуть законопроєкт на друге читання, буде залежати від Комітету, але очевидно, що не раніше 22 лютого.

Якщо буде багато правок, то процедура розгляду може затягнутися на кілька днів. Під час розгляду правок до таких законів текст може змінюватися, але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання.

Також не виключено, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування, щоб дати можливість Спікеру підписати Закон і передати Президенту на підпис. Потім Президент має підписати Закон.

За словами Ярослава Железняка, це один із найбільш ймовірних, але не єдиний сценарій. Проте очевидно, що раніше березня Закон не вступить в силу. Крім того, в Законі встановлено ще перехідний період – один місяць.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»