• Посилання скопійовано

Європарламент підтримав розробку Європейського цифрового гаманця

Цифровий гаманець ідентифікації ЄС – це мобільний продукт, що дасть змогу безпечно в електронній формі зберігати персональні дані та ділитися ними

Європарламент підтримав розробку Європейського цифрового гаманця

Міністерство цифрової трансформації України розповідає, що європейський парламент проголосував за створення законодавчої (нормативної) основи для цифрової ідентифікації ЄС.

Це пришвидшує реалізацію Європейського цифрового гаманця (EUDI). Держави-учасники консорціуму POTENTIAL повинні представити свої національні гаманці ЄС протягом 24 місяців, а тестування прототипів має завершитися до квітня 2025 року.

Цифровий гаманець ідентифікації ЄС – це мобільний продукт, що дасть змогу безпечно в електронній формі зберігати персональні дані та ділитися ними. Він діятиме як у межах своєї країни, так і за кордоном. Матиме спільні стандарти та технічні характеристики для всіх країн ЄС. У межах пілотного проєкту POTENTIAL протестує 6 різних видів послуг:

  • користування державними сервісами онлайн;
  • зручне й безпечне відкриття банківського рахунку онлайн;
  • постійний доступ до водійських посвідчень у смартфоні;
  • реєстрація SIM-карти; 
  • користування електронним підписом;
  • отримання електронних медичних рецептів. 

Після запровадження цифрового гаманця українці зможуть використовувати Дію в Європі. А європейці – свої цифрові гаманці в Україні.

Нагадаємо, у 2023 році Україна разом із 18 країнами-членами ЄС долучилася до консорціуму POTENTIAL. Спільно з європейськими колегами українці розробили вимоги до Європейського гаманця та сценарії його використання. А також поділилися досвідом упровадження застосунку Дія, у якому більшість функцій, передбачених гаманцем EUDI, уже працювала задовго до презентації пропозиції Єврокомісії.  Зокрема, українці регулярно використовують Дію для спрощення взаємодії з державою.

Україна – єдина країна у складі консорціуму, яка наразі не є членом ЄС, але вже активно працює над майбутньою електронною ідентифікацією в Європі. Учасники POTENTIAL неодноразово відзначали Україну як державу, яка попри виклики війни робить відчутні успіхи в діджиталізації на шляху до ЄС.

Цифровізуємо сервіси – спрощуємо життя в межах країни та за кордоном.

Участь Мінцифри в пілотному проєкті EU Digital Identity Wallet здійснюється за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту DT4UA, що реалізується естонською Академією електронного управління (eGovernance Academy).

Спільно керований Францією та Німеччиною, POTENTIAL є одним із чотирьох масштабних пілотних проєктів, відібраних Комісією для експериментів із цифровою ідентичністю по всій Європі. 

Джерело: Міністерство та Комітет цифрової трансформації України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»