• Посилання скопійовано

Заяви до міжнародного Реєстру збитків: новий сервіс у Дії

За допомогою нового сервісу українці подаватимуть заяви про пошкодження та руйнування житла від російської агресії до міжнародного Реєстру збитків для України (RD4U). Дані з нього покажуть реальні масштаби збитків та стануть основою для майбутніх репарацій

Заяви до міжнародного Реєстру збитків: новий сервіс у Дії

Проходить перший етап подання заяв через Дію. За допомогою нового сервісу українці подаватимуть заяви про пошкодження та руйнування житла від російської агресії до міжнародного Реєстру збитків для України (RD4U). Дані з нього покажуть реальні масштаби збитків та стануть основою для майбутніх репарацій. Заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов зазначив, що українці через Дію подаватимуть заяви до міжнародного Реєстру збитків (RD4U) про пошкодження та руйнування житла, завдані російською агресією.

На першому етапі українці зможуть подати через Дію заяви про знищені або пошкоджені:

  • приватний будинок;
  • квартири;
  • дачний будинок;
  • садовий будинок;
  • інше житлове приміщення.

Важливо: для подання заяви треба бути власником майна, яке зареєстроване в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) і мати Акт про обстеження від місцевої влади. Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, в тому числі ті, чиє майно знаходиться на тимчасово окупованих територій.

Пізніше з’явиться можливість задокументувати в міжнародному Реєстрі збитків заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство. Згодом скарги зможуть подавати бізнес та держава.

Подання заяв через Дію до міжнародного Реєстру збитків – новий важливий крок для майбутніх репарацій. Облік заяв про шкоду та втрати від російської агресії дасть можливість майбутній комісії розглянути їх та присудити компенсації до виплати. Це перший кейс міжнародного обміну даними, для якого використовують Дію.

Дія – цифровий інструмент відбудови України. Працюємо над запуском сервісу, аби збитки від російської агресії були відшкодовані. 

Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного реєстру реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS»

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»