• Посилання скопійовано

Як інвестору перевірити майбутній об’єкт нерухомості?

Синхронізація відомостей про майбутній об'єкт на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) дає змогу дізнаватися статус нерухомості

Як інвестору перевірити майбутній об’єкт нерухомості?

Міністерство цифрової трансформації України цифровізує сферу будівництва, щоб дані про наявність прав були прозорими, а інвестиції у нерухомість – безпечними.

Синхронізація відомостей про майбутній об’єкт на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) дає змогу дізнаватися статус нерухомості.

Як перевірити майбутній об’єкт у ЄДЕССБ:

  • дізнайтеся ідентифікатор об’єкта – квартири, паркомісця чи приміщення;
  • у розділі Реєстри виберіть підрозділ Спеціальне майнове право та документ – Заява про реєстрацію майнового права у ДРРП;
  • у полі Ідентифікатор об’єкта будівництва внесіть ідентифікатор для пошуку заяви про реєстрацію права;
  • у заяві зазначено документи, на підставі яких відбувалася реєстрація права та їх статуси: дозвільний документ, відомості про визначення гарантійної частки, про визначення адреси та інші документи для її створення;
  • із заяви перейдіть на дозвільний документ та перегляньте його статус: чи має замовник право будувати саме цей об’єкт;
  • у відомостях про визначення гарантійної частки переглядайте, чи обʼєкт є гарантійною часткою, яку не можна продавати, а також осіб, які мають право продажу обʼєкта, чи залучаються кошти від девелопера;
  • у проєктній документації дивіться характеристики майбутнього обʼєкта.

На порталі також можна перевірити об’єкти й за іншими параметрами – за номером дозвільного документа та адресою. Для безпечної інвестиції обʼєкт має відповідати всім вимогам законодавства. Однією з таких вимог є реєстрація спеціального майнового права на майбутні обʼєкти нерухомості для залучення фінансування будівництва.

Зверніть увагу, інвестор може попросити в забудовника довідку з ДРРП про стан реєстрації права на нерухоме майно. Дані від забудовника та знайдені самостійно в ЄДЕССБ варто звірити для безпечної інвестиції.

Нині на порталі ЄДЕССБ доступно зареєстрованих 118 заяв від замовників будівництва. За останній місяць автоматично вже зареєстровано 66 обʼєктів і 11 378 майбутніх об’єктів нерухомості.

Дізнавайтеся більше інформації про реєстрацію об'єктів на лендингу

Цифровізація будівельних послуг реалізується у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації завдяки проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID та UK Dev. Партнер проєкту – Фонд Східна Європа.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»