• Посилання скопійовано

Підвищення яких податків призведе до збільшення інфляції: прогноз НБУ

Доки Уряд та бізнес домовляються про те, які саме податки підвищити, НБУ аналізує, як різні варіанти вплинуть на рівень інфляції у країні. То що краще підняти?

Підвищення яких податків призведе до збільшення інфляції: прогноз НБУ

Finance.ua розповідає, що ініціативи із впровадження нових податків або підвищення ставок за наявними, зменшення або скасування податкових пільг можуть мати різний вплив на інфляцію.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку.

Зазначається, що фінансування значних витрат на безпеку та оборону потребує розширення внутрішньої ресурсної бази бюджету, і базовий сценарій прогнозу регулятора враховує низку мобілізаційних заходів у 2024 році, зокрема підвищення акцизних податків.

«Водночас ініціативи з введення нових податків або підвищення ставок за наявними, зменшення або відміни податкових пільг наразі є ризиком прогнозу. Кожна з таких ініціатив може мати різний вплив на інфляцію. Так, підвищення окремих прямих податків (зокрема, з доходів населення) зменшуватиме інфляційний тиск через обмеження споживання, компенсуючи таким чином вплив від більших бюджетних видатків», – йдеться в документі.

Повідомляється, що податки на споживання містять більше проінфляційних ризиків, адже їх підвищення безпосередньо відобразиться на споживчих цінах. Зокрема, в разі підвищення ставки ПДВ це позначиться майже на всіх компонентах, що входять до індексу споживчих цін. Водночас, як демонструє світовий досвід, цей ефект зазвичай відображається на показнику річної інфляції протягом 12 місяців і надалі згасає.

Нацбанк попереджає, що проінфляційні ризики містить можливе впровадження військового збору з доходів підприємств. Такий податок значною мірою може переноситися бізнесом на споживачів.

«Ефект на ціни може бути мультиплікативним, оскільки оподаткування виникатиме на кожному етапі ланцюга виробництва та реалізації продукції, крім випадків вертикально інтегрованих компаній. Запровадження такого податку може суттєво підвищити інфляцію протягом відносно короткого періоду», – пояснює регулятор.

Нагадаємо, що в червні 2024 року індекс інфляції вже становив 102,2% у порівнянні з травнем, а за рік рівень інфляції сягнув 104,3%.

Про це ми писали тут і тут.

Це призвело до необхідності індексації зарплат у серпні 2024 року деякими роботодавцями. Докладніше про це читайте в нашій статті за посиланням.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»