• Посилання скопійовано

Уряд підтримав законопроєкт щодо спрощення процедури реєстрації лікарських засобів в Україні

Основна мета: розширити доступ пацієнтів до нових лікарських засобів і вакцин, що можуть закуповуватися МЗУ коштом дербюджету. Зокрема, йдеться про реєстрацію препаратів, що внесені до переліку прекваліфікованих ВООЗ ліків, включених до бази лікарських засобів

Уряд підтримав законопроєкт щодо спрощення процедури реєстрації лікарських засобів в Україні

МОЗ повідомляє, що днями Уряд схвалив законопроєкт, який спрощує процедуру реєстрації лікарських засобів, що закуповуються ДП «Медичні закупівлі України» (далі – МЗУ). Відповідні зміни планується внести до Закону України «Про лікарські засоби».

Основна мета: розширити доступ пацієнтів до нових лікарських засобів та вакцин, які можуть закуповуватися МЗУ коштом державного бюджету. Зокрема, йдеться про реєстрацію препаратів, що внесені до переліку прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) лікарських засобів, вакцин та ліків, включених до бази даних лікарських засобів, що можуть закуповуватися у межах Надзвичайного плану Президента з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ (President's Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR).

Наразі законом про лікарські засоби передбачено спрощену процедуру реєстрації лікарських засобів, що закуповуються уповноваженою на закупівлі особою, для лікарських засобів, зареєстрованих компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, які застосовуються на території цих країн, чи компетентним органом Європейського Союзу за централізованою процедурою, які застосовуються на території держав-членів ЄС. 

До цього переліку також передбачені зміни у новому законопроєкті. Йдеться про лікарські засоби, зареєстровані у Великобританії, а також у державах-членах Європейського Союзу за децентралізованою процедурою.

Наразі постачальники можуть зареєструвати лікарські засоби протягом одного місяця для постачання МЗУ, натомість Державний експертний центр МОЗ України проводить експертизу матеріалів при повній процедурі реєстрації протягом 7 місяців. На зареєстровані ліки заявнику видається посвідчення із зазначенням строку дії, протягом якого препарат дозволяється до застосування на території України. Такий препарат може застосовуватися в Україні протягом 5 років з дня його державної реєстрації. Після закінчення цього строку його подальше застосування можливе за умови перереєстрації.

Довідково: Державне підприємство «Медичні закупівлі України» — національна агенція, що забезпечує централізовані закупівлі ліків, медичних виробів та обладнання за кошти державного бюджету на замовлення Міністерства охорони здоров'я України

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»