• Посилання скопійовано

Став доступним Реєстр дозволів ЄКМТ, виданих в Україні

Дозволи ЄКМТ дають можливість здійснювати вантажні перевезення між країнами-учасницями ЄКМТ без потреби отримувати окремі нацдозволи на кожну поїздку до кожної країни. Розподіл дозволів ЄКМТ серед українських перевізників відбувається на конкурсних засадах

Став доступним Реєстр дозволів ЄКМТ, виданих в Україні

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури послідовно працює над відкриттям даних у сфері транспорту. Так, 28 серпня на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних data.gov.ua відкрито доступ до Реєстру дозволів, які були видані в рамках Європейської конференції міністрів транспорту (ЄКМТ). Розпорядником представлених даних є Укртрансбезпека.

ЄКМТ – це міжурядова транспортна організація, до складу якої входять 43 країни. Розпорядником опублікованих даних є Укртрансбезпека. Переглянути реєстр можна за посиланням

Дозволи ЄКМТ дають можливість здійснювати вантажні перевезення між країнами-учасницями ЄКМТ без потреби отримувати окремі національні дозволи на кожну поїздку до кожної країни. Розподіл дозволів ЄКМТ серед українських перевізників відбувається на конкурсних засадах. 

Зазначений реєстр дає змогу перевізнику в онлайн режимі дізнатись статус його дозволу. Завдяки відкритому АPI можна буде перевірити тих, хто отримав дозволи, дізнатись інформацію про статус дозволів (“оформлений”, “готовий до видачі” чи “виданий”). 

Окрім позитивного впливу на імпорт та експорт товарів, отримання дозволів ЄКМТ дозволяє перевізникам уникнути складних процедур з отримання національних дозволів з інших країн, що мінімізує витрати часу та ресурсів для ведення бізнесу. 

За минулий рік в Україні Міністерством було затверджено розподіл 5 523 дозволів ЄКМТ квоти 2024 року. Розподілені були вони серед 1 769 перевізників. З них дозволів на вантажівки стандарту екологічності Євро-5 видано 2 237 дозволів, стандарту Євро-6 – 3 286 дозволів. 

Оскільки кількість дозволів ЄКМТ зазвичай обмежена, то інформація про тих, хто отримав ці дозволи, сприяє зростанню рівня довіри на ринку, адже кожен може переконатися в неупередженості прийнятих рішень. 

Опубліковані відкриті дані не містять інформації, яка може загрожувати національній безпеці України.

Нагадаємо, нещодавно було відкрито дані Ліцензійного реєстру — переліку суб’єктів господарювання, які мають чинні ліцензії на перевезення, та дані щодо реєстрації вантажівок в системі єЧерга. Переглянути реєстр, розпорядником якого є Укртрансбезпека, можна тут.  

Цю ініціативу реалізує Укртрансбезпека, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Міністерством цифрової трансформації за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev. Партнер проєкту – Фонд Східна Європа.

Джерело: Міністерство інфраструктури

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»