• Посилання скопійовано

Голову ДФС Романа Насірова затримали працівники НАБУ (фото, відео)

2 березня ввечері Главу Державної фіскальної служби України Романа Насірова затримали в лікарні "Феофанія," у так званій "справі Онищенка"

Голову ДФС Романа Насірова затримали працівники НАБУ (фото, відео)

Передісторія...

Нагадуємо, що на початку лютого Міністр фінансів закликав НАБУ зайнятися главою ДФСУ. Олександр Данилюк звинуватив Романа Насірова в систематичному невиконанні доручень міністерства і неузгодженій відсутності на робочому місці. Також він закликав НАБУ перевірити, на які кошти Насіров відвідав інавгурацію Трампа. 

ЗМІ також оприлюднили текст догани, яку міністр фінансів Олександр Данилюк просить винести голові ДФСУ. Більше про це тут>>

 

Затримання Голови ДФС Р. Насірова

Вчора, 2 березня, ввечері Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) провели серію обшуків в ДФСУ. Про це з посиланням на керівника САП Назара Холодницького повідомив у Facebook журналіст Юрій Бутусов.

Як повідомляло Радіо Свобода, обшуки проводилися за кількома адресами, в тому числі в центральному офісі ДФС, в рамках розслідування кримінального провадження, пов’язаного з неправомірними, на думку слідства, рішеннями голови ДФС Романа Насірова про розстрочення податкових боргів підприємствам із орбіти колишнього народного депутата Олександра Онищенка.

Версія ДФС. Перед затриманням голови ДФСУ Романа Насірова, в четвер, 2 березня, близько 15:00 до його приймальні зателефонувала слідча Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і повідомила, що в понеділок, 6 березня, на 11:00 Романа Насірова чекають у НАБУ для дачі свідчень". Про це розповіли джерела РБК-Україна у ДФС. Як повідомив співрозмовник агентства, коли слідчу попросили надіслати на ім'я Насірова офіційну повістку, вона поклала трубку, а офіційний документ так і не був отриманий керівником ДФС.

3 березня на офіційному веб-сайті ДФСУ з'явилось повідомлення: "Учора, 2 березня 2017 року, в ДФС проводились окремі слідчі дії працівниками НАБУ та САП. Конфліктних ситуацій не виникало. Державна фіскальна служба України діє виключно у правовому полі і у рамках своїх повноважень."

 

У чому звинувачують Голову ДФС?

НАБУ підозрює, що отримана від Державної фіскальної служби розстрочка по сплаті ренти за видобуток природного газу, була частиною схеми фірм нардепа Олександра Онищенка в заволодінні грошовими коштами ПАТ «Укргазвидобування» на суму 740,07 млн грн.

Слідчі підозрюють, що злочинна діяльність групи Онищенко маскувалася з допомогою того, що фірми не платили ренту в державний бюджет. А за рахунок цього частково перераховували гроші на рахунки «Укргазвидобування» під видом доходів від здійснення спільної діяльності. Саме для цього була отримана розстрочка за рішенням ДФСУ.

Сам Роман Насіров раніше в ЗМІ заявляв, що не пам'ятає обставин, при яких підписував документи про пільги фірмам нардепа-втікача. Він стверджував, що протягом осені-весни 2015-2016 років багато підприємств цієї галузі отримали розстрочку під 36% річних, передбачені Податковим кодексом.

Нардеп Олександр Онищенко, який перебуває у розшуку, прокоментував затримання Романа Насірова так:"Це найбільший провал, який здійснювало і зробить НАБУ. Слідство нічого не доведе. Тому що в моїх взаєминах з Насіровим грошей не було. У той же час затримати і заарештувати фігуру такого рівня - удар по НАБУ і владі вцілому", - повідомив він. За його словами, "ця дискредитація одієї людини може закінчитися дискредитацією всієї антикорупційної системи".

 

В час обшуків сам Роман Насіров перебував у відомчій лікарні «Феофанія», де його й було затримано НАБУ та САМ і  вручено повідомлення про підозру 

Щоправда, як заявили адвокати Р. Насірова, співробітники НАБУ вручили підозру голові ДФС, коли він був непритомний. Отже, на думку адвокатів, вручення підозри є незаконним.

Після цього Насірова вивезли з "Феофанії" на ношах. Співробітник лікарні повідомив, що його перевозять в 3-й корпус, в кардіореанімацію. За словами лікаря, у Насірова діагностували інфаркт міокарда.

">

 

UPD 03.03.2017 13:15

Кабмін усунув Насірова від виконання обов'язків голови ДФС.  Тимчасово виконуючим обов'язки голови ДФС призначено Мирослава Продана. Більше про це тут>>

 

Глава Уряду: Ми за те, щоб розслідування відносно Голови ДФС було абсолютно неупередженим, відкритим і ефективним

 Уряд підтримує неупереджене, відкрите та ефективне розслідування відносно Голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова. Про це зазначив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Кабінету Міністрів у п'ятницю, 3 березня.

"Ми за те, щоб розслідування було абсолютно неупередженим, відкритим і ефективним. Якщо людина винна, має бути покарана, якщо людина не винна, має бути виправдана. Тут питання лише часу і ефективності слідчих дій", - підкреслив Володимир Гройсман.

Глава Уряду зауважив, що учора НАБУ здійснило певні слідчі дії відносно Голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова.

У зв'язку з цим Міністерство фінансів України сьогодні внесло пропозицію про його відсторонення від виконання обов’язків на час ведення слідства "з метою того, щоб забезпечити абсолютно об'єктивне і неупереджене розслідування тих фактів, які можуть бути виявлені під час розслідування", зазначив Володимир Гройсман.

"Від цього не має страждати ціла система ДФС, тому потрібно приймати оперативні рішення. Зрозуміло, що ДФС має працювати далі. Після завершення розслідування буде усім відомо, що відбувалося, як відбувалося і які будуть результати і висновки цього розслідування", - сказав Прем'єр-міністр.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»