• Посилання скопійовано

Оренда земельних паїв: як запобігти подвійній реєстрації?

Держреєстраційна служба порушує питання можливості подвійної реєстрації прав оренди на земельну ділянку за різними правонабувачами

Оренда земельних паїв: як запобігти подвійній реєстрації?

Нагадаємо, що земельне законодавство не містить чіткого визначення поняття земельної частки (паю). 

Свого часу ще Указом №720 (1) при паюванні земель передбачено визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства без виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості). 

Земельна частка (пай) передається в оренду на підставі сертифіката на право на земельну частку шляхом укладення договору оренди. Водночас сертифікати на право на земельну частку вважаються правовстановлюючими документами при реалізації громадянами права вимоги на відведення земельної частки у натурі. До переходу земельної ділянки у власність (до виділення її у натурі) такі громадяни — власники сертифікатів мають право укладати договори оренди таких земель (абз. другий розділу IX «Перехідні положення» Закону України «Про оренду землі»).

Після виділення у натурі земельних ділянок власникам земельних часток договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше, і може бути змінений лише за згодою сторін.

Тепер щодо реєстрації укладених договорів оренди паїв:

1) спочатку реєстрація договорів оренди земельних часток (паїв) здійснювалася виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (Постанова КМУ від 24.01.2000 р. №119 — досі чинна);

2) згодом із запровадженням Поземельної книги з 01.01.2010 р. відомості про договори оренди земельної ділянки, договори суборенди земельної ділянки (її частини) вносилися до цієї книги територіальними органами Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки (Постанова КМУ від 09.09.2009 р. №1021). 

З 1 січня 2013 року Поземельну книгу скасовано, натомість запроваджено Державний земельний кадастр (Поземельна книга — його складова частина) та державну реєстрацію прав.

Таким чином, після виділення земельної ділянки в натурі й отримання громадянами землі у власність відбуватиметься державна реєстрація прав на такі земельні ділянки. У цьому випадку немає значення, коли такі земельні ділянки перешли у власність — до 01.01.2013 р. чи після. 

Свого часу ми говорили про фактично подвійну реєстрацію прав власності — за держактом та шляхом внесення даних до Держреєстру прав. Водночас щодо цього випадку не виключено, що це все-таки потрібно зробити і за наявності держакта на відведений у натурі пай.

ДРСУ у листі від 06.08.2013 р. №2951/05-15-13 для запобігання подвійній реєстрації радить звертатися до виконавчих комітетів сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю) за інформацією про зареєстровані договори оренди паїв.

Хоча слово «подвійна» тут навряд чи підходить. Адже порядок реєстрації договорів оренди земельних ділянок виконавчими комітетами все-таки стосується паю, який, отримавши новий статус — земельної ділянки, — має бути зареєстрований уже за новим порядком.

---1---

Указ Президента України від 08.08.95 р. №720 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям».

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»