• Посилання скопійовано

Нерухомість дорожчає через девальвацію гривні

Поки коливання курсу гривні знаходяться в межах 9 грн/$, українському ринку нерухомості падіння не загрожує. Проблеми почнуться, якщо курс буде стабільно триматися на позначці вище 9 грн/$

Нерухомість дорожчає через девальвацію гривні

Офіційно більшість забудовників і девелоперів заявляють, що зміни поточного валютного курсу впливають поки що лише на вартість оренди нерухомості. “Особливих цінових коливань на ринку нерухомості немає. Девальвація гривні поки що призвела тільки до змін на ринку оренди, і особливо на ринку недорогої оренди”, – говорить генеральний директор АН  Ірина Луханіна. За її словами, рівень можливого збільшення вартості оренди нерухомості буде відповідати рівню зниження курсу гривні до долара.

Як зазначає Михайло Артюхов, керуючий директор компанії, при коливаннях курсу гривні в межах 5-10% (а не на 11%, як впав курс гривні з початку року. – Прим. ред.), кіни на нерухомість залишаються в більшості своїй стабільними, хоча не заперечує, що є й ті, хто піднімає вартість разом з падінням курсу.

“Так звана імпортна складова в такому продукті, як “вторинна нерухомість”, дорівнює нулю, а в споруджуваному об’єкті незначна і не може вплинути на ціну. На собівартість будівництва коливання курсу в межах все тих же 5-10% вплинути не можуть, а от на ціноутворення – цілком. Адже ціноутворення залежить від сукупності багатьох факторів, не тільки від валютного курсу. Наприклад, деякі забудовники закладають у вартість нерухомості не тільки валютні ризики, а й ризики розстрочки, і, наприклад, останні можуть більше вплинути на кінцеву ціну продукту . Найчастіше девелопери дивляться на конкурентів, і залежно від їх дій вирішують свої завдання. Хтось сьогодні синхронно з коливаннями курсу на 5-10% підняв ціни в гривні, а хтось на цьому тлі прийняв рішення залишитися на тому ж ціновому рівні і тим самим стимулювати свої продажі”, – пояснює Михайло Артюхов.

Водночас учасники ринку визнають, що якщо “курсові гойдалки” продовжаться, забудовники будуть змушені на них реагувати. “Якщо ситуація з курсом гривні нормалізується в найближчий місяць, то ринок нерухомості в прямому сенсі “відбудеться легким переляком”. Якщо ж гривня буде демонструвати стійке падіння, забудовники, чиї проекти активно розвиваються, почнуть збільшувати гривневі ціни на рівень девальвації. Ринок нерухомості України вже переживав подібне. Всі пам’ятають девальвацію 2008 року, коли доларові ціни просіли, а в гривнях вартість житла трохи збільшилася”, – згадує керівник проекту “Житловий комплекс “Столичний” Залізний Валерій.

Ціни підвищують за графіком

Неофіційно опитані девелопери визнають, що через падіння курсу гривні змушені підвищувати ціни. Більш того, багато хто з них вже з початку року заклали девальваційне зростання у вартість об’єктів. “У нас є графік, за яким ми піднімаємо ціни на житло. Якщо курс гривні і далі падатиме, відповідно буде і поетапне підвищення цін. На скільки відсотків, сказати складно, він буде змінюватися з урахуванням зміни курсу”, – говорить представник великої девелоперської компанії.

“Вчора у нас була розмова з клієнтом, в договорі з яким ми зафіксували, що якщо курс буде 8,8 грн/$1, ми будемо переглядати ціну в гривні”, – розповідають у великій компанії-забудовнику.

Більше можливостей

Слід зазначити, що поточні курсові коливання вплинули на пожвавлення ринку. “Багато мотивованих покупців, які перебували в стадії ухвалення рішення чи торгів, сьогодні здійснили купівлю. Нинішня ситуація якраз більше працює на прискорення прийняття рішення про операцію. Цілком імовірно, що таке ситуативне “вікно можливостей” найближчим часом закриється”, – каже Михайло Артюхов.

Більше того, девальвація гривні призвела до того, що ті, хто відкладав гроші на купівлю нерухомості в доларах, через падіння курсу гривні можуть собі дозволити купити квартири більшої площі.

Візьмемо для розрахунку однокімнатну квартиру загальною площею 45 кв. м при вартості 1 кв. м 14 тис. грн. За курсу долара 8,2 грн/$1 її вартість становитиме $76 829, а за курсу 8,9 грн/$1 – $70 787. Як ми бачимо, той, хто зберігав свої заощадження в доларах, виграє на різниці курсу $6000. Якщо курс буде, наприклад, 9,4 грн/$1, то різниця становитиме вже майже $10 тис.

Що далі?

Поки коливання курсу гривні знаходяться в межах 9 грн/$1, українському ринку нерухомості падіння не загрожує. Проблеми почнуться, якщо курс буде стабільно триматися на позначці вище 9 грн/$1. “Якщо курс впаде до 9 грн/$1 і якийсь поважний чоловік, наприклад з Нацбанку, скаже: ви не переживайте, ми стабілізуємо курс на рівні 8,5 грн/$1, то люди будуть чекати. Але якщо вони зрозуміють, що курс падає і вже перевалив за 9 грн/$1 і вище, то почнеться паніка”, – вважає фахівець з маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

Ольга Сороколєтова

Джерело: Діло

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»