• Посилання скопійовано

Доля звіту про використання РРО за формою №ЗВР-1 у 2016 році

Попри те що з 1 січня 2016 року можна застосовувати виключно РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, деякі госпсуб'єкти й надалі повинні щомісячно подавати цей звіт

Доля звіту про використання РРО за формою №ЗВР-1 у 2016 році

ДФС неодноразово нагадувала, що з 1 січня 2016 року завершився перехідний адаптаційний період для заміни чи доопрацювання касової техніки на таку, що формує електронну контрольну касову стрічку. Зокрема, про це читайте тут і тут.

Відтак, застосування РРО, що не забезпечує подання електронними каналами зв’язку копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, з нового року заборонено.

Нагадаємо, що Законами від 28.12.2014 р. № 71-VIII  та від 01.07.2015 р. №569-VII  було внесено зміни до Податкового кодексу та Закону про РРО.

Відповідно до змін, з 1 січня 2016 року податківці отримали право застосовувати штрафи до тих підприємців, котрі не подбали про належне доопрацювання РРО.  Більше про штрафи тут >>>

Водночас у листі від 28.12.2015 р. № 27701/10-28-10-06-11 податківці повідомили, що підприємство має право після 01.01.2016 року використовувати в діяльності зареєстровані до 01.01.2015 року моделі РРО згідно з п. 21 Положення №1315.

Цією нормою встановлено: "Для продовження строку первинної реєстрації моделі, включеної до Державного реєстру, строк первинної реєстрації якої не закінчився, заявник подає уповноваженій організації не пізніше ніж за місяць до закінчення строку копії сертифіката відповідності моделі обов'язковим вимогам нормативних документів (із зазначенням складових частин реєстратора), атестат виробництва або сертифікат на систему управління якістю, видані відповідно до законодавства".

Тож з однієї сторони РРО, що не забезпечує подання електронними каналами зв’язку копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, з 2016  року використовувати заборонено. А з іншої, податківці дозволяють використовувати РРО, які були зареєстровані до 01.01.2015 року. Така можливість надана до моменту зміни фіскальних вимог або вимог нормативних документів до РРО.  При таких змінах на підставі пропозицій технічної комісії податковий орган має право встановити строки та порядок виведення з експлуатації або доопрацювання РРО, які не відповідають новим вимогам.

Тож саме такі суб’єкти господарювання продовжують у 2016 році подавати до податкового органу звіт за ф. № ЗВР-1.

Нагадаємо також, що цей звіт щомісячно також подають суб’єкти господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»