• Посилання скопійовано

Запис в КОРО здійснено на підставі копії Z-звіту: чи буде відповідальність?

Якщо госпсуб’єктом здійснено щоденний запис про рух готівки та суми розрахунків у КОРО на підставі копії Z-звіту, реквізити та інформація в якому відображені в повному обсязі, то відповідальність не застосовується - ДФСУ

Запис в КОРО здійснено на підставі копії Z-звіту: чи буде відповідальність?

ДФСУ в підкатегорії 109.20 ресурусу "ЗІР" нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Зазначена норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.

Крім того, суб’єкт господарювання повинен забезпечити використання КОРО з тим РРО, до якого така книга зареєстрована, та зберігання в господарській одиниці останньої належним чином закінченої КОРО (це положення не поширюється на транспортні засоби, об’єкти виїзної торгівлі та пересувної торговельної мережі).

Використання книги ОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає, зокрема:

  • підклеювання фіскальних звітних чеків до відповідних сторінок книги ОРО;
  • щоденне виконання записів (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записуються окремо.

Z-звіт – це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО.

Пунктом 2.6 глави 2 Положення №637  передбачено, що уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням розрахункової книжки (далі – РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).

Враховуючи викладене вище, нероздрукування та незбереження фіскальних звітних чеків призводить до порушення обліку готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень, що відображається у книзі ОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО, тобто до неоприбуткування готівки у таких випадках:

  • Z-звіт не роздруковано або не збережено та не внесено відповідного запису в книгу ОРО;
  • Z-звіт роздруковано або збережено, але не внесено відповідного запису в книгу ОРО.

Згідно з ст. 1 Указу №436/95  за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки до суб’єктів підприємницької діяльності, застосовуються фінансові санкції у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Крім того, ст. 26 Закону про РРО встановлено, зокрема, що посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг за порушення вимог цього Закону притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності згідно з законом.

Разом з тим, якщо суб’єктом господарювання здійснено щоденний запис про рух готівки та суми розрахунків у книзі ОРО на підставі копії Z-звіту, реквізити та інформація в якому відображені в повному обсязі, то відповідальність до такого суб’єкта господарювання не застосовується.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»