• Посилання скопійовано

Перереєстрація та переопломбування РРО: все що потрібно знати

Перереєстрація РРО потрібна у разі переміщення РРО на іншу господарську одиницю, при зміні інформації в його реєстраційному свідоцтві, а також у разі зміни місцезнаходження підприємства. Розглянемо нюанси перереєстрації РРО у статті

Перереєстрація та переопломбування РРО: все що потрібно знати

Випадки, коли потрібна перереєстрація РРО

Всі випадки перереєстрації РРО мають одну спільну причину - зміну інформації в його реєстраційному посвідченні.  Форма реєстраційного посвідчення наведена у додатку 3 до Порядку реєстрації РРО № 547. У посвідченні відображається така інформація:

  • найменування або прізвище, ім'я та по батькові суб’єкта господарювання, його податковий номер або серія та номер паспорта;
  • фіскальний номер,  модель,  заводський номер, версія програмного забезпечення РРО;
  • модель та заводський номер зовнішнього модема РРО – у разі наявності;
  • сфера застосування РРО відповідно до Державного реєстру РРО;
  • назва, адреса господарської одиниці.

 

Випадки самостійного подання документів на перереєстрацію РРО

Формально підрозділом 3 розділу ІІ Порядку реєстрації РРО №547 передбачено такі підстави для перереєстрації РРО, за яких суб’єкт господарювання самостійно подає документи на перереєстрацію:

1) Зміна господарської одиниці, в якій використовується РРО.

Строк перереєстрації Порядком реєстрації РРО № 547 для даного випадку не встановлено. Отже,  це робиться при необхідності роботи РРО у новій господарській одиниці.

2) Зміна даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються в реєстраційному посвідченні.

При цьому у п. 2 підрозділу 3 розділу ІІ Порядку реєстрації РРО № 547 конкретизовано, що такими даними є податковий номер або серія та номер паспорта для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття ІПН, а також найменування юрособи чи прізвище, ім’я, по батькові фізособи. На практиці зміна податкового номеру неможлива, тому що код ЄДРПОУ для підприємств та ІПН для фізичних осіб є незмінними протягом всього періоду існування юрособи або життя фізособи. Про оформлення відмові від ІПН ми писали в цій аналітиці. Перереєструвати РРО потрібно буде, якщо ФОП відмовляється від ІПН, приймає ІПН, або змінює паспорт, в якому стоїть позначка про відмову від ІПН.

3) Зміна сфери застосування РРО.

Зазвичай РРО реєструються у сферах торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, реалізації пального. Зміна сфери застосування РРО при інших незмінних даних можлива, якщо змінюється сфера самої господарської одиниці. Наприклад, магазин (сфера торгівлі) перетворюється у кафе (громадське харчування) або приймальний пункт хімчистки (сфера послуг), або на місці господарської одиниці сфери торгівлі або громадського харчування організовується АЗС (реалізація пального).

4) Зміна версії внутрішнього програмного забезпечення РРО. Адже ця інформація міститься в реєстраційному посвідченні РРО.

5) У разі встановлення розбіжностей чи помилок у записах реєстраційного посвідчення, втрати або непридатності його для використання.

Строки подання документів на перереєстрацію РРО у випадках, наведених у пунктах 2 – 5 цього списку, – 5 р. д., що настають за днем, коли виникли зміни або інші підстави для заміни реєстраційного посвідчення РРО. Податківці повинні протягом 2 р. д. з дати подання документів провести перереєстрацію РРО шляхом внесення змін до інформаційної системи ДФС та видати СГ нове реєстраційне посвідчення РРО.

 

Склад пакету документів, що подаються для перереєстрації РРО

При зміні господарської одиниці у посвідченні змінюється її назва та/або адреса. Перереєстрацію РРО здійснює сам суб’єкт госопдарювання, який подає до ДПІ за місцем свого податкового обліку такі документи:

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • копію документа на право власності (як правило, це договір купівлі-продажу, свідоцтво про реєстрацію права власності на нерухоме майно або інформаційна довідка з Держреєстру речових прав на нерухоме майно, додатково див. лист Мін'юсту від 16.01.2016 р. №308/8/32-16)  або документа, що дає право на розміщення господарської одиниці (договір оренди тощо), де буде використовуватися РРО;
  • копію договору суб'єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО;
  • реєстраційне посвідчення, яке здається до контролюючого органу;
  • довідка про опломбування РРО у разі, якщо зміна даних про суб'єкта господарювання, які зазначаються в реєстраційному посвідченні та відповідно відображаються у всіх розрахункових документах, чеках усіх звітів, і це  потребує переопломбування РРО (п. 3 підрозділу 3 розділу ІІ Порядку реєстрації РРО № 547).

При перереєстрації з причин, наведених у пунктах 2-5 списку в попередньому розділі, подається такий пакет документів:

  • реєстраційна заява з позначкою "Перереєстрація" із зазначенням причини перереєстрації, наприклад «у зв’язку зі зміною сфери застосування РРО»;
  • довідка про опломбування РРО (у разі внесення змін про місцезнаходження, які потребували переопломбування РРО);
  • реєстраційне посвідчення, яке здається до контролюючого органу.

 

Переопломбування РРО

Нагадаємо, що Порядок опломбування реєстраторів розрахункових операцій затверджено наказом Мінфіну від 14.06.2016 р.  № 547Пунктом 7 розділу ІІ цього порядку визначено порядок видачі ЦСО суб'єкту господарювання довідки про опломбування РРО за формою № 1-ЦСО (далі - довідка про опломбування).  Довідка про опломбування складається у двох примірниках, один з яких надається суб'єкту господарювання, інший зберігається у ЦСО, що здійснив опломбування.

У разі перереєстрації та наступного переопломбування РРО копію довідки про опломбування, виданої ЦСО, суб'єкт господарювання повинен надати до контролюючого органу протягом 5 р.д. з дня переопломбування РРО.

 

Перереєстрація РРО контролюючим органом

Є ще одна підстава для перереєстрації РРО, але на цей раз податківці самі його перереєструють. Це зміна контролюючого органу, в якому суб’єкт господарювання обліковується як платник податків за основним місцем обліку внаслідок зміни місцезнаходження або місця проживання, включення/невключення суб’єкта господарювання до Реєстру великих платників податків, реорганізації контролюючих органів чи з інших причин (п. 4 підрозділу 3 розділу ІІ Порядку реєстрації РРО № 547). Протягом 2 р. д. після переведення платника податків на обслуговування до контролюючого органу за новим місцем обліку засобами інформаційної системи ДФС здійснюється перереєстрація РРО до контролюючого органу за новим основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків. Документи щодо реєстрації/перереєстрації РРО, які знаходились в контролюючому органі за попереднім основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків, передаються разом з обліковою справою до контролюючого органу за новим основним місцем обліку такого платника податків.

 Реєстраційне посвідчення, видане суб'єкту господарювання контролюючим органом за попереднім місцем обліку, залишається чинним до моменту виникнення змін у даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються в реєстраційному посвідченні (тобто до моменту, коли виникне підстава для перереєстрації, яка здійснюється самим СГ).

Перереєстрація, що здійснюється контролюючим органом, не потребує переопломбування РРО, тому що не змінюються дані, які повинні відображатися у чеках такого РРО.

 

Перейменування населеного пункта  чи вулиці

Порядком реєстрації РРО № 547 не врегульовано ситуацію, коли державна або місцева влада здійснює перейменування населених пунктів чи вулиць. З одного боку, у реєстраційному посвідченні РРО змінюється інформація щодо адреси господарської одиниці, а з іншого -  немає формальної підстави для самостійного подання документів на перереєстрацію чи здійснення такої перереєстрації податківцями – господарська одиниця не змінюється.

Оскільки в чеках РРО повинна відображатися правильна адреса з новими назвами, то в цьому випадку слід подати документи на перереєстрацію РРО у загальному порядку – протягом 5 р. д. після перейменування. Про те, чи потрібно переоформлювати правовстановлюючі документи на господарську одиницю, ми писали тут.

 

Штрафні  санкції

Штрафні санкції за несвоєчасну перереєстрацію РРО прямо не передбачені ст. 17 Закону про РРО. Оскільки фіскальний режим роботи РРО не скасовується, то санкцію за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи (п. 1 ст. 17 Закону про РРО) не можна застосувати.

Але варто звернути увагу на санкцію за нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції (теж п. 1 ст. 17 Закону про РРО). У такому документі – фіскальному касовому чеку - зазначається найменування та адреса господарської одиниці, ІПН чи серія та номер паспорта СГ-фізособи. Тож, якщо змінюються ці дані, прострочення терміну перереєстрації РРО або невиконання цієї дії  може призвести до застосування санкції за нероздрукування чеків встановленої форми:

  • за порушення, вчинене вперше - 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 100 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг). 

При цьому першим порушенням податківці вважають перший чек, роздрукований з порушенням, а всі наступні чеки вже вважаються наступним порушенням (див. підкатегорію 109.20 ресурсу "ЗІР", відповідь на питання «Яким чином буде визначатися кількість порушень у сфері застосування РРО або регулювання обігу готівки, а саме: за кількістю фактично проведених перевірок або за кількістю фактично встановлених порушень під час однієї перевірки?»).

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»