• Посилання скопійовано

Відокремлений підрозділ може не мати касової книги: нове роз’яснення від ДФС

Добра новина для тих, хто має відокремлені підрозділи та працює з готівкою. Податківці змінили свою точку зору і тепер припускають, що працювати без касової книги й не порушувати правила оприбуткування готівки все ж таки можна

Відокремлений підрозділ може не мати касової книги: нове роз’яснення від ДФС

Коментар до листа ДФСУ від 08.06.2018 р. №2559/6/99-99-14-05-01-15/ІПК 

Питання, бути чи не бути касовій книзі на відокремлених підрозділах, які не здійснюють з готівкою інших операцій, ніж її приймання в покупців та здавання до банку через інкасацію, у 2018 році стоїть гостро. І ми про це вже неодноразово писали тут і тут>

Положення №148 це дозволяє, однак за однієї умови – такий відокремлений підрозділ повинен не лише касову книгу не вести, а й касові документи не складати. НБУ теж, очевидно, що не проти. Лише ДФС заявила, що в Положенні №148 не вистачає конкретики. Тому, до внесенних уточнюючих змін, наполегливо радило мати касову книгу усім: і головному підприємству, і кожному з його відокремлених підрозділів, що працюють з готівкою. 

Але час минув, зміни до Положення №148 НБУ вніс.  Податківці вирішили, що тепер всі питання узгоджені. І змінили свою позицію. 

У коментованому листі ДФСУ наголошує на новій редакції п. 11 розділу І Положення №148, за яким: 

«Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі. Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб - підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО»

На підставі цього податківці вважають, що касова книга не використовується, якщо на відокремлених підрозділах установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО, здійснення обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень проводиться на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Тобто, вирішено остаточно: касову книгу на відокремленому підрозділі можна не вести. Штрафувати за не оприбуткування готівки при цьому не будуть, якщо отримана виручка зазначена в КОРО і відповідає даним фіскальних звітних чеків/розрахункових квитанцій. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»