• Посилання скопійовано

Як закривати касову книгу за новими правилами після закінчення року?

Податківці розповіли, як закривається касова книга після закінчення календарного року або у разі зміни її форми та яким є строк її зберігання

Як закривати касову книгу за новими правилами після закінчення року?

Податківці у підкатегорії 109.15 «ЗІР» вказали, що форма касової книги (типова форма №КО-4) визначена у додатку 5 до Положення №148. Цим Положенням передбачено ведення цієї книги впродовж одного календарного року.

Аркуші касової книги нумеруються та прошнуровуються. Кількість аркушів у касовій книзі засвідчуються підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

При цьому, якщо у касовій книзі залишились не заповненні сторінки (пусті), то на таких сторінках проставляється прочерки або на наступній сторінці після останнього запису ставиться дата закінчення книги та засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства (юридичної особи).

Порядок закриття касової книги у випадку зміни її форми, здійснюється таким чином, як і по закінченні календарного року.

У разі, якщо протягом календарного року касова книга закінчується або змінюється її форма, то нумерація сторінок у наступній касовій книзі повинна розпочинатись з «1».

Якщо касова книга велась в електронній формі, то після закінчення календарного року (або залежно від потреби) «Вкладний аркуш касової книги» формується в підшивки в хронологічному порядку, які формуються в книгу. Така книга засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера, і передається для зберігання відповідно до законодавства України.

При цьому платники податків зобов’язані після закінчення касової книги, яка велась на паперових або на електронних носіях, зберігати її протягом не менш як 3 роки з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання – передбаченого Податковим кодексом України граничного терміну подання такої звітності, (тобто 1095 к.дн).

 

Від редакції:

Прямо про порядок закриття касової книги за підсумками календарного року у Положенні №148 не говориться. Висновок щодо щорічного закриття касової книги та порядок його проведення податківці навели на підставі пояснень до форми касової книги, яку затверджено додатком 4 до Положення №148.

Хоча за змістом пояснень закриття за підсумками року стосується електронних касових книг.

До того ж у роз'ясненні вони порадили звернутися до Нацбанку. Тож підприємствам краще за все за цим питанням звертатися до ДФС за індивідуальною консультацією.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»