• Посилання скопійовано

Положення про касові операції зміниться: аналіз постанови НБУ №59

Зміни, внесені до Положення №148, ставатимуть чинними поступово. Зокрема, з 1 серпня 2020 року запрацюють зміни, зумовлені застосуванням програмних РРО, а отримати готівку з кас торговельних підприємств стане простіше

Положення про касові операції зміниться: аналіз постанови НБУ №59

Нацбанк постановою від 07.05.2020 р. №59 затвердив зміни до Положення №148. Вони наберуть чинності через 10 днів після офіційного опублікування постанови. Як повідомляє НБУ, це відбудеться  25 травня 2020 року.

Проте в цій постанові є деякі зміни, які наберуть чинності пізніше:

  • підпункти 1, 2, 4, 6-8 пункту 2, пунктів 4, 5 Змін до Положення, які наберуть чинності з 1 липня 2020 року;
  • підпункт 2 пункту 1, підпункти 3, 5 пункту 2, пункту 3 Змін до Положення, які наберуть чинності з 1 серпня 2020 року.

Тепер розглянемо, які саме зміни і коли чекають на суб’єктів господарювання у веденні касових операцій.

Насамперед зауважимо, що визначення деяких термінів приведено у відповідність до чинного законодавства.

 

Зміни через програмні РРО з 1 серпня 2020 року

Деякі зміни пов’язані з початком застосування програмних РРО з 1 серпня 2020 року. Про їх застосування ми писали тут, а про перенесення початку використання з 19 квітня на 1 серпня через карантин ось тут .

У визначення касових документів додано, що ними є і електронні розрахункові документи. Також електронні розрахункові документи з’являться у п. 23 Положення №148 щодо оформлення касових операцій.

Змінилося і визначення оприбуткування готівки. До нього додано інформацію про електронні фіскальні звітні чеки. Отже, з 1 серпня оприбуткуванням готівки буде проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції/електронному фіскальному звітному чеку.

Відповідно до оновленого п. 11 Положення №148, оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки зі застосуванням програмних РРО без ведення касової книги, є забезпечення щоденного створення засобами програмних РРО у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених програмними РРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера.

Зауважимо, що Мінфін ще знаходиться в процесі затвердження нормативних актів, потрібних для застосування програмних РРО. Так, 5 травня, Мінфін розробив проект порядку використання програмного РРО та надання споживачам фіскального чеку в електронній формі. Про це ми писали тут.

 

Зміни щодо КОРО з 25 травня 2020 року

У терміні «Книга обліку» уточнено, що нею є КОРО у разі її використання.

Як відомо, ще з 1 жовтня 2018 року КОРО стала необов’язковою для ведення. Але таке незастосування можливе, якщо  у разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії не проводяться розрахункові операції до моменту підключення резервного РРО або включення електроенергії. Про це ми писали тут та тут.

 

Граничні суми розрахунків готівкою

Граничні суми готівкових розрахунків залишаються без змін: 10000 грн для операцій між суб’єктами господарювання (юрособами та ФОП), 50000 грн – для операцій з фізособами та між ними.

Але з 1 липня 2020 р. платежі понад установлені граничні суми буде дозволено проводити через:

  • банки;
  • небанківські фінустанови;
  • юридичних осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку.

Останній пункт в цьому переліку і є новацією.

 

Видача готівки при розрахунку за товар карткою

У п. 9 Положення №148 внесено зміни. Завдяки їм з 1 серпня 2020 року відокремлені підрозділи підприємств (а не тільки підприємства та ФОПи, як це передбачено зараз), зможуть мати право у разі розрахунків покупцями картками за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку, надавати держателю електронного платіжного засобу (якщо така послуга передбачена правилами відповідної платіжної системи) послуги з видачі готівки.

Документальне оформлення такої операції теж з 1 серпня зазнає змін.

По-перше, зараз воно передбачає на кожну надану послугу з видачі готівки  друкування квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа) та відображення таких операцій у КОРО або РК у разі їх використання. Про те, як оформлюються такі операції  зараз, читайте в ІПК ДФС від 28.12.2018 р. №5449/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

З 1 серпня 2020 р. буде додано альтернативний варіант оформлення такої видачі готівки у разі використання програмного РРО. Зокрема, у такому разі клієнту буде надсилатися електронний розрахунковий документ на наданий абонентський номер або адресу електронної пошти.

За коментарем НБУ, це спростить процес отримання готівки з кас підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що застосовують РРО (з відповідною реєстрацією).

Також передбачено змінити редакцію абз. 4 п. 27 Положення №148. За ним з 1 серпня 2020 р. при наданні послуг з видачі готівки не потрібно буде складати видаткові касові ордери на загальну суму проведених операцій за день та здійснювати запис про таку видачу в касовій книзі.

 

І наостанок…

НБУ вирішив, що Положення №148 вже не буде поширюватися на небанківські фінансові установи та операторів поштового зв’язку в межах операцій переказу коштів. Це передбачено новим п. 2-1 Положення  №148, який набере чинності з 25 травня 2020 року.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»