• Посилання скопійовано

Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок і КОРО: що нового?

Нещодавно Мінфін наказом №317 вніс зміни до нормативних документів, які застосовуються при використанні РРО. Розглянемо детально зміни, які стосуються розрахункових книжок, КОРО та опломбування РРО

Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок і КОРО: що нового?

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 23.06.2020 р. №317 вніс зміни до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій. Як передбачається, він почне працювати з 1 серпня 2020 року.

 

Зміни до Порядку реєстрації та ведення РК, КОРО

Як і проект, остаточна редакція оновленого Порядку узгоджує терміни, що у ньому наведено з іншими законодавчими актами (зокрема з Законом №265Законом №481/95Постановою КМУ №199 та ПКУ). Крім того, оновлено і назву податкового органу відповідно до актуальної – Державна податкова служба (ДПС).

Проте разом з уточненням Порядок доповнено і двома новими термінами:

  • господарська одиниця – стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції;
  • сума розрахунку – сума готівкових коштів, отримана від покупця за продані товари (послуги) або видана йому при поверненні товару (рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу, виплаті виграшів у державній лотереї та в інших випадках), або сума безготівкових коштів у разі застосування платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

 

Зберігання Z-звітів 

Також передбачається і надання суб’єкту господарювання права зберігати щоденні фіскальні звітні чеки (щоденний Z-звіт) не тільки в електронній формі, а й у паперовій. При цьому, незалежно від форми їх зберігання, воно може здійснюватися у будь-який зручний, але не заборонений законодавством спосіб, однак за умови дотримання наступних вимог:

  • спосіб збереження повинен забезпечити (у тому числі і під час перевірки) можливість візуального перегляду такого Z-звіту для підтвердження факту оприбуткування готівки та повноти обліку здійснених розрахунків;

  • дані, надані для перегляду Z-звітів, мають співпадати з даними електронних копій таких Z-звітів, що містяться у фіскальній пам’яті РРО та/або на фіскальному сервері контролюючого органу.

 

Оновлено  порядок взаємодії органу ДПС з платником податку

1. У разі подання реєстраційної заяви на РК або КОРО в електронній формі та наявності підстав для відмови податковий орган повідомляє про це у другій квитанції.

2. Дані про КОРО, що зареєстровані суб’єктами господарювання, та про ті, реєстрацію яких було скасовано, публікуються ДПС щоденно (до цього публікація мала бути щодекади).

3. Електронна копія рішення ДПС щодо реєстрації РК або КОРО буде розміщуватися в Електронному кабінеті.

 

Зміни щодо заповнення КОРО та РК

Зміни стосуються видачі коштів особам, що мають електронні платіжні засоби (або, як їх частіше називають, платіжні картки):

1) сума коштів, виданих держателям електронних платіжних засобів за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку (про таку можливість ми писали тут) відображатиметься у графі 10 КОРО;

2) при здійсненні операції видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів за рахунок готівкової виручки сума розрахунку вказується в корінці та у відривній частині розрахункової квитанції зі знаком «-» (мінус).

Щодо нових форм додатків №1-КОРО, №2-КОРО та №3-КОРО, які затверджені цим наказом, то вони суттєво не відрізняються від попередніх, крім хіба що компактнішої форми викладення. 

 

Зміни до Порядку опломбування РРО

Тут важливих змін не відбулося. Так, вони є, але при цьому здійснюється лише узгодження термінів, які використовуються з іншими нормативними документами, та актуальної назви податкового органу.

З додатків до Порядку опломбування РРО прибрали лише Додаток 2 (Форма №2-ЦСО) у зв’язку з втратою його актуальності згідно з Наказом Мінфіну №773 (про який ми писали тут). Інші додатки залишились без змін і були викладені у тій же редакції.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»