• Посилання скопійовано

Європейська бізнес асоціація проти повернення до старих правил роботи з РРО

Європейська бізнес асоціація звернулася до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і керівництва профільних парламентських комітетів з проханням утриматися від підтримки законопроєктів №3853-1 і №3853-2

Європейська бізнес асоціація проти повернення до старих правил роботи з РРО

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) звернулася до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і керівництва профільних парламентських комітетів з проханням утриматися від підтримки законопроектів №3853-1 і №3853-2, які пропонують скасувати розширення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

«Ми сподіваємося, що застосування механізму кешбек, старт якого запланований на 1 січня 2021 року призведе не тільки до детінізації економіки, а й створить цивілізовані умови для ведення торгівлі за кращими європейськими стандартами», – вказала ЄБА в релізі у вівторок.

Як нагадали в бізнес-асоціації, зазначені законопроекти були зареєстровані у липні.

Вони пропонують скасувати норми законів №128-IX і №129-IX про поступове розширення сфери застосування РРО та їх програмних аналогів, а також відмовитися від механізму кешбек – коли покупці отримують частину вартості покупки або послуги, якщо продавець видав фіктивний фіскальний чек.

Рада прийняла ці закони у вересні минулого року, проте вступ їх в силу було кілька відстрочено у зв'язку з карантином.

«Хоча у всіх зацікавлених суб'єктів господарювання є можливість використовувати безкоштовні програмні РРО, які можна завантажити в телефон або інший пристрій», – підкреслила ЄБА.

Таким чином, добросовісні підприємці можуть спокійно виконати законодавчі вимоги щодо обов'язкового використання РРО без додаткових витрат на покупку і обслуговування, підсумовує асоціація.

«Також законопроєкти №128-IX і №129-IX пропонують скасувати вимогу обов'язкового застосування касових апаратів при торгівлі побутовою технікою та електронікою», – відзначили в асоціації.

Комітет побутової електротехніки асоціації категорично проти такої пропозиції, заявила менеджер комітету Вікторія Куликова, посилаючись на дослідження GfK, за даними якого 23% цього ринку знаходилося «в тіні» в 2019 році.

«Техніка нелегально не тільки ввозиться і реалізується на території України без сплати належних податків і митних зборів, а й часто не відповідає законодавчим вимоги безпеки і якості, може не підлягати гарантійному обслуговуванню і становити небезпеку для громадян», – пояснила Куликова.

Обов'язкове використання РРО експерти асоціації називають одним з механізмів вирішення проблеми. У той же час компанії асоціації звертають увагу на необхідність деяких доопрацювань для повноцінної роботи ПРРО у інтернет-торгівлі.

***

Читайте також:

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»