• Посилання скопійовано

ДПС наголошує на необхідності дотримання правил роботи з РРО та застосування платіжних терміналів

ДПС попередила платників податків про дотримання вимог чинного законодавства у частині забезпечення можливості здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням платіжних терміналів)

ДПС наголошує на необхідності дотримання правил роботи з РРО та застосування платіжних терміналів

Державна податкова служба України повідомляє, що з 01.01.2023 р. втратила чинність постанова КМУ від 29.09.2010 р. №878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів», якою встановлювались окремі вимоги щодо обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги). Внаслідок цього з 01.01.2023 набрала чинності постанова КМУ від 29.07.2022 р. №894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)», якою передбачено, що у 2023 році pos-термінали зобов’язані встановити усі торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб незалежно від площі торгівельного об’єкту.

Слід зауважити, що Державна податкова служба України з метою виконання функцій, визначених законом, та у межах компетенції на постійній основі проводить аналіз фінансово-господарських операцій суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції, та приділяє особливу увагу можливості здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв).

При цьому за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, встановлена відповідальність ст. 163-15 КУпАП.

Так, протягом 2022 року в ході здійснення податкового контролю підрозділами податкового аудиту Державної податкової служби України встановлено понад 1200 порушень, відповідальність за які передбачена ст. 163-15 КУпАП, за результатами чого розмір штрафів згідно з винесеними постановами органами ДПС у справах про адміністративне правопорушення склав понад 2,8 млн гривень.

Враховуючи вищевикладене, Державна податкова служба України звертає увагу платників податків на дотриманні вимог діючого законодавства в частині забезпечення можливості здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв).

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»