• Посилання скопійовано

Раді пропонують заборонити стягувати санкції за незастосування РРО під час війни після її припинення

Законопроєктом №9394 пропонується на час воєнного стану звільнити саме від відповідальності за порушення Закону про РРО, а не від сплати санкцій, як передбачено чинною редакцією Закону, та які можуть бути застосовані після закінчення особливого періоду

Раді пропонують заборонити стягувати санкції за незастосування РРО під час війни після її припинення

16 червня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9394 "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо захисту прав платників податків".

Як зазначено у пояснювальній записці, на сьогодні тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Водночас автори законопроєкту зауважують, що санкції до суб’єктів господарювання не застосовуються до припинення/скасування воєнного стану. Проте суб’єкти господарювання не звільняються від їх сплати за порушення Закону про РРО після припинення особливого правового режиму.

З метою підтримки підприємців під час воєнного стану та після його закінчення та уникнення негативних наслідків застосування фінансових санкцій нардепи пропонують уточнити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Тобто, як зазначено у пояснювальній записці, пропонується тимчасово звільнити саме від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, а не від сплати фінансових санкцій, як передбачено чинною редакцією Закону, та які можуть бути застосовані після закінчення особливого періоду.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»