• Посилання скопійовано

ДПС навела приклади порушень СГ при здійсненні розрахункових операцій через ПРРО

За повідомленням ДПС, окремими СГ проводиться незаконна діяльність з використанням ПЗ зі спеціальними прихованими функціями, яке дозволяє маніпулювати загальним обсягом проведених розрахункових операцій

ДПС навела приклади порушень СГ при здійсненні розрахункових операцій через ПРРО

ДПС вже неодноразово порушувала питання здійснення окремими суб’єктами господарювання незаконної діяльності шляхом використання програмного забезпечення зі спеціальними прихованими функціями, яке дозволяє маніпулювати загальним обсягом проведених розрахункових операцій та спотворювати інформацію в розрахункових документах та фіскальних звітних чеках реєстраторів програмних РРО та РРО.

За результатами проведених ГУ ДПС у м. Києві у червні 2023 року контрольно-перевірочних заходів підтверджено організацію окремими платниками податків схеми реалізації товарів через програмні РРО та РРО з використанням програмного забезпечення, яке дозволяє приховувати реальні виторги з метою отримання  незаконних прибутків.

Так, фахівцями ГУ ДПС у м. Києві виявлено мережу магазинів, у якій при продажу товарів за готівку видавалися чеки, що імітують фіскальні, створені за допомогою традиційного РРО із зазначенням всіх необхідних реквізитів оригінальних чеків (фіскальний номер РРО, заводський номер РРО тощо), що належать зареєстрованому в ДПС РРО. При цьому інформація про такі операції не надсилалась до сервера ДПС.

За результатами проведених фактичних перевірок у червні 2023 року до порушників порядку проведення розрахунків застосовано штрафні санкції у сумі понад 6 млн гривень.

Але керівники магазинів цієї мережі, ігноруючи попередні приписи податкового органу, продовжили протизаконну діяльність.

Реагуючи на цю ситуацію, у серпні 2023 року ГУ ДПС у м. Києві одночасно було організовано 57 перевірок за різними адресами, під час яких порушення порядку проведення розрахунків також підтвердилися.

За результатами завершених перевірок у серпні 2023 року до суб’єктів господарювання будуть застосовані штрафні (фінансові) санкції в сумі понад 2,3 млн грн, а їхні керівники притягнуті до адміністративної відповідальності.

Крім того, за наслідками здійснених контрольно-перевірочних заходів додатково працевлаштовано 325 найманих працівників, що за результатами приведе до збільшення щомісячних надходжень від сплати ЄСВ, ПДФО та військового збору у розмірі понад 900 тис. гривень.

На сьогодні у цій мережі припинено практику видачі підробних фіскальних чеків при продажу товарів за готівку, у т. ч. підакцизних, а середньоденний готівковий виторг збільшився майже у 5 разів, що становить додатково 540 млн грн на рік.

Наразі під час війни для країни важлива кожна додатково сплачена до бюджету гривня.

ДПС вдячна сумлінним споживачам за своєчасну реакцію на можливі порушення, що вчиняються несумлінними платниками податків при проведенні ними розрахункових операцій.

 

Звертаємо увагу покупців!

Наразі на вебпорталі ДПС у розділі «Е-сервіси» функціонує пошуковий сервіс «Пошук фіскального чека», що розміщений за посиланням. Цей сервіс дозволяє здійснити пошук чека РРО/ПРРО, перевірити його справжність та припинити незаконну діяльність окремих торговців.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»