• Посилання скопійовано

Раді пропонують скасувати обовʼязок ведення товарного обліку запасів для всіх ФОПів

Законопроєктом №10028 пропонується скасувати для всіх фізосіб-підприємців обов’язок вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку

Раді пропонують скасувати обовʼязок ведення товарного обліку запасів для всіх ФОПів

На сьогодні облік товарних запасів поширюється на фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі - ФОПи), які відповідно до Закону про РРО зобов'язані здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені у такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОПа.

Ведуть товарний облік всі ФОПи на єдиному податку будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:

  • технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення (ветеринарних препаратів та засобів для лікування тварин це не стосується!);
  • ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Товарний облік не ведуть ФОПи-"єдинники", які одночасно: перебувають на єдиному податку 1-ї, 2-ї та 3-ї групи за ставкою 5% (неплатники ПДВ) та не торгують трьома групами товарів, що зазначені вище. Ми докладно про це писали тут.

Проте, на думку деяких нардепів (О. Федієнко, І. Васильєв, Г. Мазурашу та ін.), "вимога ведення товарного обліку при застосуванні РРО є на поточний момент самою значною причиною спротиву підприємців впровадженню цих реєстраторів, у тому числі програмних. При цьому такий товарний облік не забезпечує ніякого ефективного контролю за розрахунками, а лише створює підстави для перевірок, штрафів за формальними причинами, і є потужним фактором сприяння корупційним проявам".

З огляду на це 11 вересня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10028 "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (щодо впорядкування питань товарного обліку).

Ним пропонується скасувати для всіх ФОПів (у законопроєкті йдеться про скасування всієї норми п. 12 ст. 3 Закону про РРО):

  • обов’язок вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку;
  • відповідальності за невиконання обов’язку вести облік товарних запасів (шляхом виключення із Закону про РРО статті 20). Нагадаємо, що наразі до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі прийняття  цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»