• Посилання скопійовано

Вендинговий автомат: РРО, який не потребує продавця

Продаж кави або солодощів, дрібних іграшок тощо – ми часто бачимо такі автомати, які здійснюють реалізацію без продавця. Насправді, сам такий автомат є РРО і тому потребує реєстрації в ДПС. Як її здійснити, читайте далі

Вендинговий автомат: РРО, який не потребує продавця

Вендингові автомати – це автоматичні апарати, в яких здійснюється торгівля без продавця. Наприклад, кавові апарати, фотокіоск, автомат з іграшками тощо.

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО1, автомат з продажу товарів (послуг) – реєстратор розрахункових операцій, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості та створює контрольну стрічку в електронному вигляді.

Таким чином, з погляду Закону про РРО вендинговий апарат може бути автоматом з продажу товарів (послуг). Тож і реєструється він у загальному порядку, прийнятому для торгових автоматів.

Але може застосовуватися й інший варіант фіскалізації – облаштування вендингового апарата вбудованим електронним контрольно-касовим реєстратором.

Вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор – реєстратор розрахункових операцій, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо (ст. 2 Закону про РРО).

Перед початком роботи торговий автомат має бути переведений у фіскальний режим (зареєстрований у податковій) (див. лист ДФСУ від 05.03.2019 №902/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Причому фіскалізувати можна тільки торгові автомати, внесені до Держреєстру РРО (див. п. 3 ст. 3 Закону про РРО).

З наведеного випливає, що як торговий автомат, так і вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор належать до РРО (реєстратора розрахункових операцій). Вони є різновидами РРО.

Таким чином, і реєструвати та використовувати їх потрібно в порядку, прийнятому для РРО. Такі апарати не є ПРРО.

Процедура реєстрації РРО встановлена Порядком №5472.

1 Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 №547.

Наведемо тезово основні етапи, які слід пройти для реєстрації.

Перше. Купуючи вендинговий апарат, слід упевнитися, що він, як торговий автомат чи вбудований ЕККР, включений до Державного реєстру РРО з урахуванням сфер його застосування і що строк його служби, встановлений у технічній документації на РРО, не вичерпався, а також ураховано строки первинної реєстрації, встановлені Державним реєстром РРО.

Друге. Укладається договір із центром сервісного обслуговування (ЦСО) про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Третє. Подається форма №20-ОПП, якщо вона ще не подана доти, на приміщення, в якому використовуватиметься вендинговий апарат.

Четверте. Подається до податкового органу за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків заява про реєстрацію РРО за формою №1-РРО (див. п. 4 ч. 2 розд. ІІ Порядку №547). Можна подати в електронному вигляді через електронний кабінет.

Протягом двох робочих днів після отримання реєстраційної заяви податкова служба приймає рішення або про можливість реєстрації РРО, або про відмову у його реєстрації.

П’яте. Якщо прийнято рішення про реєстрацію РРО, податкова служба формує та резервує фіскальний номер РРО в інформаційній системі ДПС та надсилає до ЦСО довідку за ф. №2‑РРО в електронному вигляді (п. 10 гл. 2 розд. ІІ Порядку №547).

Шосте. Протягом трьох робочих днів з дати надсилання до ЦСО довідки про резервування фіскального номера суб’єкт господарювання повинен забезпечити переведення РРО у фіскальний режим роботи (внесення фіскального номера до фіскальної пам’яті РРО, персоналізація та опломбування РРО в ЦСО).

Після закінчення робіт із введення РРО в експлуатацію ЦСО надсилає до ДПС в електронному вигляді примірники довідки про опломбування РРО та акта введення в експлуатацію РРО (п. 12 гл. 2 розд. ІІ Порядку №547).

Сьоме. Після отримання цих документів ДПС не пізніше наступного робочого дня реєструє РРО шляхом внесення даних до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС, розміщує в Електронному кабінеті в електронній формі та/або надає (надсилає) суб’єкту господарювання реєстраційне посвідчення РРО за формою №3‑РРО.

Датою реєстрації РРО, яка зазначається в реєстраційному посвідченні, є дата, що відповідає даті внесення даних до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС.

На цьому реєстрація вважається завершеною, і вендинговий апарат можна використовувати.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»