• Посилання скопійовано

Якщо фіскальний чек пробили не на день передоплати, а на день передачі товару: помилка?

Закон №265 не встановлює часових проміжків фіскалізації розрахунків, а лише визначає обов'язок її здійснення. А за Законом №1023 розрахунковий документ має бути виданий або створений в електронній формі не пізніше моменту передачі товару (послуги)

Якщо фіскальний чек пробили не на день передоплати, а на день передачі товару: помилка?

ДПС у Львівській області розповідає, чи застосовується відповідальність до платника, що здійснює діяльність через Інтернет, якщо чек виданий не на дату отримання попередньо оплачених коштів, а при відвантаженні товару.

Відповідальність не застосовується. За умови проведення розрахунків дистанційно фіскальний касовий чек має видаватись споживачу або безпосередньо під час здійснення розрахунків з ним, або не пізніше моменту отримання ним товару.

При цьому паперова та електронна форма фіскальних касових чеків є рівнозначною, і їх можна видавати у будь-якому випадку.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. 

Відповідно до преамбули Закону №265 встановлення норм щодо незастосування РРО/ПРРО у інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається

Обов'язок застосування РРО/ПРРО залежить не від форми розрахунків, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб'єкта господарювання, які чітко визначенні законодавством, в тому числі нормами його прямої дій, які встановлюють винятки із загальних правил.

Законодавство України однаково поширює свою дію як на готівкові, так і безготівкові розрахунки, які здійснені за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток продавців товарів у мережі Інтернет, які проводяться суб'єктами господарювання всіх форм власності, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а тому обов'язок суб'єкта господарювання застосовувати РРО/ПРРО при отриманні оплати за товари (роботи, послуги) залежить не від форми оплати, а виникає відповідно до способу її здійснення.

Тобто для суб'єкта господарювання, на якого поширюється дія Закону №265, для цілей застосування РРО/ПРРО не має значення, який спосіб для оплати обрав покупець (споживач), а має значення лише спосіб, який запропоновано суб'єктом господарювання покупцю (споживачу).

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг та застосування РРО/ПРРО встановлено ст. 3 Закону №265.

Закон №265 не встановлює конкретних часових проміжків фіскалізації розрахунків, а лише визначає обов'язок її здійснення.

Згідно з абзацом третім ч. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» розрахунковий документ має бути виданий або створений в електронній формі не пізніше моменту передачі товару (послуги).

Отже, основною нормою законодавства в Україні, якою визначено проміжок часу, в який необхідно надати покупцю (споживачу) розрахунковий документ, є абзац третій ч. 11 ст. 8 Закону №1023.

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»