• Посилання скопійовано

Дані про застосовану платіжну картку в чеку РРО/ПРРО: коли та як зазначати?

Нарешті податківці видали чітку і зрозумілу консультацію про те, коли у фіскальному чеку слід друкувати рядки 11 — 18. Нагадаємо, яка інформація має відображатися в цих рядках

Дані про застосовану платіжну картку  в чеку РРО/ПРРО: коли та як зазначати?

Коментар до ІПК ДПСУ від 09.01.2024 №140/ІПК/02-32-07-05-14

Нарешті податківці видали чітку і зрозумілу консультацію про те, коли у фіскальному чеку слід друкувати рядки 11 — 18.

Форму та зміст фіскального чека на товари (послуги) визначено розділом ІІ Положення №13. У рядках 11 — 18 зазначається така інформація:

  • рядок 11 — ідентифікатор еквайра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;
  • рядок 12 — ідентифікатор платіжного пристрою;
  • рядок 13 — сума комісійної винагороди (за наявності);
  • рядок 14 — вид операції;
  • рядок 15 — реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки), допустимі правилами безпеки платіжної системи, перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»;
  • рядок 16 — напис «ПЛАТІЖНА СИСТЕМА» (найменування платіжної системи, платіжний інструмент якої використовується, код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію у платіжній системі, та/або код транзакції у платіжній системі, значення коду);
  • рядок 17 — підпис касира (якщо це передбачено правилами платіжної системи), перед яким друкується відповідно напис «Касир»;
  • рядок 18 — підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ЕПЗ».

Ці рядки 11 — 18 можуть бути надруковані лише в тому разі, якщо РРО/ПРРО з’єднаний або поєднаний із POS-терміналом. РРО/ПРРО, що з’єднаний із POS‑терміналом, — це коли ці два пристрої виконані окремо, але з’єднані між собою через порт USB. РРО/ПРРО, що поєднаний із POS-терміналом, — це коли один пристрій виконує функції і РРО, і POS-термінала. Останнє найчастіше стосується ПРРО — коли фізичний пристрій виконує функції POS-термінала і в ньому встановлено ПРРО.

Своєю чергою, Закон про РРО та підзаконний акт — Положення №13 — не вимагають обов’язкового з’єднання або поєднання РРО і POS-термінала, тобто їх можна використовувати окремо. І тоді оператор РРО/ПРРО вручну набирає необхідну суму на клавіатурі POS-термінала, яку потім сплачує покупець. Але тут можливі помилки, коли оператор набере на POS-терміналі іншу суму, ніж та, що зазначена у фіскальному чеку. Ось для уникнення таких помилок і краще, щоб ці пристрої могли обмінюватися інформацією автоматично.

І лише якщо РРО/ПРРО та POS-термінал з’єднані або поєднані між собою, тоді й виникає можливість зазначити в чеку інформацію в рядках 11 — 18, адже POS‑термінал сам її передасть РРО/ПРРО, який і надрукує ці рядки.

Проте у користувачів РРО/ПРРО нерідко виникало запитання: чи потрібно друкувати порожні рядки 11 — 18, навіть якщо РРО/ПРРО не з’єднаний чи не поєднаний із POS-терміналом? Чи не визнаватимуться чеки без таких рядків помилковими, а отже, такими, що не надані покупцю? У коментованій ІПК податківці однозначно відповідають: ні, друкувати ці рядки не потрібно і чеки без таких рядків будуть правильні. Аргументують це так:

  • Закон та Положення №13 не вимагають обов’язково поєднувати або з’єднувати РРО/ПРРО та POS-термінал;
  • можна працювати окремо з кожним пристроєм, і за це не передбачено жодної відповідальності (а ми лише зауважимо, що це збільшує ймовірність помилок);
  • Положення №13 вимагає обов’язкового друку рядків 11 — 18 у фіскальному чеку лише в тому разі, якщо РРО/ПРРО з’єднаний чи поєднаний із POS-терміналом — п. 4 розділу ІІ Положення №13. Тоді їх відсутність розцінюватиметься як відсутність обов’язкових реквізитів чека;
  • якщо РРО/ПРРО та POS-термінал не з’єднані чи не поєднані, то немає й  обов’язку друкувати рядки 11 — 18. Інформацію з POS-термінала для цих рядків РРО/ПРРО не зможе отримати, а порожні рядки у фіскальному чеку друкувати не потрібно. Ця інформація буде наведена у квитанції POS-термінала.

Нагадаємо, що у разі відсутності в чеку хоча б одного з обов’язкових реквізитів такий чек не прийматиметься як розрахунковий (п. 3 розділу І Положення №13). Своєю чергою, під час перевірки за такі чеки може бути накладено штраф у розмірі 100% суми першого помилкового чека і 150% суми наступних помилкових чеків (ст. 17 Закону про РРО).

У період з 1 серпня 2023 року до 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану діють знижені розміри штрафів для ФОПів — платників ЄП і неплатників ПДВ: 25% та 50% відповідно. Докладніше про це — у п. 15 розділу ІІ Закону про РРО.

Отже, з усього вищесказаного робимо такі висновки:

  • якщо POS-термінал з’єднаний або поєднаний із РРО/ПРРО, у фіскальному чеку обов’язково друкуються рядки 11 — 18 і за їх відсутності чек вважається таким, що не містить обов’язкових реквізитів і не приймається як розрахунковий документ;
  • якщо POS-термінал не з’єднаний або не поєднаний із РРО/ПРРО, у фіскальному чеку неможливо надрукувати рядки 11 — 18, відповідно, їх друк не вимагається Положенням №13. А якщо вимоги немає, то такі чеки вважаються розрахунковими документами.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»